We dragen het (bijna) allemaal, en dan ook nog eens elke dag: lingerie. Maar hoe weet je nu dat jouw slipje, beha of oversized onderbroek ook een beetje verantwoord is? Wij ontdekten de mooiste duurzame lingeriemerken – en zetten ze voor jou op een rijtje.

Duurzaam ondergoed met een boodschap van Savara Intimates

Het duurzame lingeriemerk Savara intimates wil niet alleen unieke designs van goede kwaliteit op de markt zetten, maar ook jonge vrouwen inspireren om hun dromen waar te maken. De beha’s, zonder beugel, zijn zo ontworpen dat je zes verschillende looks kunt creëren met een beha. Ook deze lingerie gebruikt Tencel™ als basisstof, wat wordt aangevuld met restpartijen van verschillende stoffen kant. De producten van Savara Intimates worden gemaakt in ateliers in Letland en Roemenië.

Foto: Savara Intimates

Lingerie van dennenhout: Do You Green

Een bijzonder merk uit Frankrijk is Do You Green. Dit lingeriemerk maakt gebruik van duurzaam dennenhout (DYG Pinewood®) voor haar collectie. Net als Tencel (gemaakt van eucalyptus) is dit een superzachte stof. Het merk Do You Green werd in 2011 opgericht door Sophie, die onder de indruk was van de duurzaamheid en kwaliteit van de stof. De stof van dennenhout gebruikt 50% minder water dan katoen. De lingerie van Do You Green, voornamelijk basics in zachte kleuren, wordt gemaakt in Calais, in Frankrijk.

Deense lingerie en loungewear van Underprotection

Underprotection is een Deens merk dat sinds 2010 aan de weg timmert als duurzaam alternatief voor bijzondere lingerie. Ieder jaar produceert het merk twee grote collecties en twee kleine collecties, die verkocht worden van New York tot Seoul en via de online webshop. De materialen van de stukken variëren van gerecycled polyester, gerecycled, Tencel™ en biologisch katoen. De verpakkingen van Underprotection zijn biologisch afbreekbaar of van gerecycled plastic gemaakt.

Foto: Underprotection

Bijzondere lingerie voor vrouwen zonder borst

Te mooi om geen vermelding te geven: de Qups van Proud Breast. Deze comfortabele borstprotheses, die net zo zacht zijn als een fijne beha, maken het leven voor vrouwen met borstkanker een stuk comfortabeler. In Nederland krijgt 1 op 7 vrouwen borstkanker. Hiermee is borstkanker de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen. Om hun overlevingskans te vergroten, is bij ongeveer een derde van de borstkankerpatiënten een borstamputatie nodig. Bij zo’n operatie wordt een deel van, of de gehele borst verwijderd waarna de contour van de borst is verdwenen. Proud Breast zorgt ervoor dat vrouwen zich weer helemaal comfortabel voelen met een borstprothese. 

Foto: De Qups van Proud Breast

Vegan lingerie van Woron

Het Europese lingeriemerk Woron gebruikt drie belangrijke woorden: Sustainable Fashion Essentials (Duurzame Mode Essentials). Het merk is minimalistisch Scandinavisch en heeft de principes van slow fashion geadopteerd voor haar idee. Daarom is Woron onder andere veganistisch. Ook dit merk maakt veel gebruik van Europees Tencel™ als materiaal, gecombineerd met biologisch katoen en gerecycled polyamide. Het ondergoed wordt gemaakt in Hongarije, waarbij goed wordt gelet op een leefbaar loon en goede werkomstandigheden. Zo is overwerken in de fabriek uit den boze en krijgen de werknemers een hoger loon als het drukker is. De lingerie wordt verpakt in een herbruikbaar katoenen zakje. 

Simpel en stijlvol ondergoed van Organic Basics en Saint Basics

Hoef je geen kant, lintjes en tierelantijntjes op je ondergoed? Neem dan eens een kijkje bij Organic Basics. Dit merk maakt duurzame onderbroeken, beha's, t-shirts en accessoires van biologische en gerecyclede materialen. Ook dit merk komt, hoe kan het ook anders, uit Scandinavië en maakt naast Tencel™ ook gebruik van SilverTech™ als materiaal. SilverTech™ is gemaakt van gerecycled nylon met een gerecycled zilverzout genaamd Polygiene.

Foto: Saint Basics

Ook in Nederland vind je superzachte basics. De producten van Saint Basics zijn gemaakt van biologisch katoen of eucalyptus en worden onder goede omstandgheden geproduceerd.  Dit merk kreeg eerder al een plaatsje in ons artikel over duurzame boxershorts.  Check daarvoor Saint Basics

Van leftovers naar lingerie: Anekdot

Het Duitse merk Anekdot staat bekend om haar upcycling. Anekdot gebruikt uitsluitend restmaterialen en 'deadstock': stoffen die onverkocht zijn, omdat er niet genoeg van is ingekocht bijvoorbeeld. Ook het elastiek en kant van dit lingeriemerk is gered van de vuilnisbelt. Met het leefbaar loon zit het met dit merk ook goed: de lingerie wordt handgemaakt in Berlijn door vakmensen. Als je op zoek bent naar sexy lingerie met veel kant, patronen en lieve accenten dan zit je bij dit merk goed. Daarnaast biedt Anekdot ook loungewear zoals badjassen en pyjamas. 

Andere duurzame lingeriemerken