Je hebt vast een la vol in je kast, maar hoe bewust denk je eigenlijk na over je sokkenkeuze? En dan te bedenken dat er zoveel leuke, duurzame sokken zijn! Lees snel verder en leer hoe je je sokkenetende wasmachine in toom houdt, of waar je sokken vindt met een levenslange garantie.

#1 Qnoop: erg praktisch

Dat onze wasmachine graag sokken lust, dat is algemeen bekend. Maar een mand vol 'weessokken' is ook niet zo duurzaam en bovendien zeer onhandig. Gelukkig hebben de ontwerpers van Qnoop daar wat handigs op bedacht. Onder het motto 'being green is the new black' maken deze ontwerpers duurzame, stijlvolle sokken met - je raadt het al - een knoopje eraan. Om die sokkenetende wasmachine dan eindelijk eens in toom te houden!

De sokken zijn gemaakt van 100% biologisch katoen en ook de knopen, labels en verpakkingen zijn zeer eco-friendly: allemaal gemaakt van gerecyclede materialen. De sokken, van Nederlands ontwerp, worden gemaakt in Portugal. Ze hebben stijlvolle, simpele designs, dus je kunt gerust die van je vriend(in) lenen. Bovendien zijn ze heel betaalbaar: de sokken kosten € 9,95 tot € 14,95 per paar en zijn online te bestellen of te vinden in winkels door heel Nederland.

#2 Solosocks: maak een uniek fashion statement

De bedenkers van Solosocks bedachten een andere slimme oplossing voor het zogenaamde 'weessokkenfenomeen': waarom niet lekker mixen en matchen in plaats van die ene overgebleven sok weggooien? Je kunt de Solosocks niet kopen in paartjes, maar in sets van 5 of 7 unieke sokken. Met deze sokken van Scandinavisch design, maak jij een echt fashion statement.

De sokken bestaan voor 80% uit gecertificeerd biologisch katoen en worden gefabriceerd door een EU-gecertificeerde fabriek in Istanbul. Bovendien is het verpakkingsmateriaal gemaakt van gerecycled karton. Er zijn zowel dames-, als heren-, als kinder-Solosocks te koop, voor € 34,95 per 7 sokken (€ 19,95 voor kinderen) en je kunt ze online bestellen.

De stijlvolle Scandinavische sokken van Solosocks.

#3 WeAreThought: ga voor duurzaam tot in de puntjes

Ga voor duurzaam tot in de puntjes met de sokken van WeAreThought (voorheen Braintree geheten). Opgezet in Australië, inmiddels gevestigd in Londen en gelukkig ook online verkrijgbaar. De sokken zijn gemaakt van bamboe, hennep, gerecycled plastic of diervriendelijke wol. Super duurzame materialen dus en ze gaan ook nog een lang mee door hun goede kwaliteit. Onder het motto 'Wear me, love me, mend me, pass me on' sporen de makers je aan om lang te doen met je spullen en er goed voor te zorgen. Geen fast-fashion dus!

De zorg die WeAreThougth draagt voor het milieu, wordt ook aan het productieproces besteed. Aan de hand van hun heldere code-of-conduct, krijgen de makers van de kleding de kans om onder goede omstandigheden te werken. En zelfs het bezorgen van de kleding gebeurt op een milieuvriendelijke manier: door middel van slow-shipping wordt de CO-uitstoot sterk gereduceerd. Het gaat veelal om lifestylesokken in vrolijke kleurtjes met tijdloze designs, met zowel ontwerpen geschikt voor mannen als voor vrouwen. Je hebt al een paar van deze super verantwoorde sokken in je kast vanaf € 8,95, onder andere verkrijgbaar via Lotika in Nederland.

#4 DarnTough: voor de sportieveling

De droom van iedere sporter: een oneindige la met schone sportsokken. De makers van Darntough Socks maken sokken die je leven lang meegaan. Mocht je ze toch verslijten, dan bieden de makers je een gegarandeerde levenslange garantie. Het ultieme slow-fashion item dus!

De merinowollensokken worden gemaakt in een familiebedrijf, gevestigd in het Amerikaanse Vermont. Je kunt letterlijk met de sokken meegroeien, want ze zijn er in kinder-, mannen en vrouwenmaten. De sokken zijn uitermate geschikt voor (buiten)sportactiviteiten. De prijs voor een paar sokken varieert van $12 tot $30. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Noord-Amerika af te reizen voor deze super-sokken, je kunt ze online bestellen.

Bekijk hier het verhaal achter de super duurzame sokken van Darn Tough

https://youtu.be/y8QVUE5mwc0

#5 Healthy Seas: red de zee

Healthy Seas maakt sokken van gerecyclede visnetten. Wil jij ook je steentje bijdragen aan het verminderen van de plastic soep? Koop dan de sokken van Healthy Seas, een platform dat zich inzet voor de bescherming van het zeeleven. De organisatie haalt gedumpte en verlaten visnetten uit de Noordzee en Middellandse Zee en zet dit om tot garen. Hier worden vervolgens allerlei hele toffe producten van gemaakt. Waaronder dus hele leuke sokken, uiteraard met prints geïnspireerd door de zee. Vanaf €5,99 kleed jij jezelf of je gezin al in deze Ocean Blue sokken. Je kan ze online bestellen. 

#6 Dedicated: Uitgesproken in je stappers

En tot slot zijn er nog de uitgesproken sokken van Dedicated voor zowel mannen als vrouwen. Gemaakt van biologisch katoen met uitgesproken teksten als 'fuck racism' en bonte patronen zijn deze sokken niet voor muurbloempjes.

Je hebt al een paar vanaf € 9,95 en die scoor je online via de webshop maar ook in een paar winkels in Nederland.

De uitgesproken stijl van Dedicated.