Van shampoo tot borstels en haargel, stiekem hebben we best veel producten in huis om ons haar te verzorgen. Niks geen bad hair don't care: het moet gewoon goed zitten. Daarom zochten we uit hoe je je haar een beetje duurzaam in model krijgt. En goed nieuws, er zijn al heel veel duurzame opties!

In reguliere shampoo en haarverzorgingsproducten zitten best veel gifstoffen en chemicaliën (check je labels!) die je eerst op jezelf smeert en daarna via het doucheputje richting de zee spoelt. Duurzamere producten kiezen is dus beter voor jezelf én het milieu. Er is best wat te kiezen, ook als je gewend bent aan de lage prijzen van niet-duurzame producten.

Schone lokken

Als je nu in je badkamer kijkt, staat er ongetwijfeld minstens 1 fles shampoo of conditioner. En dat terwijl shampoo een van de makkelijkste producten is om duurzaam te vinden. Kies bijvoorbeeld voor een vaste shampoobar, die zijn er inmiddels voor alle soorten haar en zonder onnodig plastic en conserveringsmiddel. Je gebruikt het als een blok zeep maar dan voor je haar, supersimpel én ook makkelijk mee te nemen op reis. Je vindt deze bijvoorbeeld bij Lush of op Shampoobars.nl.

Shampoo bar van Happy Soaps

Er zijn ook bars met conditioner, maar je kunt ook zelf je haar naspoelen met een mix van appelazijn en water. Gewoon in een flesje voormixen en over je haar spoelen. Wordt je haar gegarandeerd superzacht van! Is dit iets té extreem voor je? Kies dan voor een duurzame conditioner van bijvoorbeeld Weleda, Dr. Hauschka of Lavera. Meer high-end merken die je kunt proberen zijn Oway of John Masters Organics.

Kammen & borstels

In de meeste haarkammen- en borstels zit plastic verwerkt, in het handvat of de borstelharen bijvoorbeeld. Dat kan anders (en vaak ook mooier). Kijk bijvoorbeeld eens naar een houten kam, die zijn inmiddels redelijk makkelijk te krijgen (Check The Body Shop, de plaatselijke natuurwinkel of Bol.com). Als je helemaal punten wil scoren, kies je voor een houten kam met FSC-keurmerk of van een duurzame houtsoort als bamboe. 

Duurzame haarborstels hebben een houten handvat en borstelharen van hout of bijvoorbeeld van varkenshaar. Deze kun je onder andere kopen bij zero waste webshops zoals Zo Zero, of google even op het merk Anaé. Die maken duurzame haarborstels en -kammen die in meerdere webshops worden verkocht.

Stylen

Gezond haar dat goed geknipt is, heeft eigenlijk niet veel nodig. Wil je toch een finishing touch geven aan je kapsel dan is het ook nu weer handig om producten te kiezen met veel natuurlijke ingrediënten. Oway heeft veel fijne producten zoals wax en pommade of olie om je krullen optimaal te laten glanzen. Less is More biedt ook nog fijne volumesprays en wax die je inmiddels ook in een aantal Nederlandse webshops kunt bestellen. Tenslotte heeft John Masters Organics een uitgebreide lijn met stylingproducten die je o.a. kunt kopen bij Cosmania.

De biologische haarverzorgingsproducten van kapper John Masters

Verven

Je haar duurzaam kleuren wordt een lastiger verhaal. Reguliere haarverfproducten bevatten vaak ammonia, peroxide en formaldehyde. Niet echt ingrediënten die je graag op je lijf smeert. Wil je je haar tóch verven dan kun je kiezen voor henna of een plantaardige kleuring (bijvoorbeeld van Henna Brownies).

Verder zijn er ook merken die milieuvriendelijkere haarverf maken zoals Colour me Organic, Kevin Murphy of Oway. Er zijn een aantal duurzame kappers in Nederland die deze producten al gebruiken, zoals MHOOM in Amsterdam of Ginger Hair in Utrecht.