Of je nu élke dag een compleet nieuwe outfit aantrekt of juist een minimalistische kledingkast hebt: goed zorgen voor je kleding is belangrijk. Zo heb je er langer plezier van, bespaar je op onnodige uitgaven en maak je de giga-vervuilende kledingindustrie nét een tandje groener. Daarom delen we een aantal slimme hacks om langer te doen met je kleding.

Het internet is een onuitputtelijke bron van goede ideeën en lifehacks horen daar zeker bij. Deze hacks hebben we dus niet zélf bedacht, want waarom het wiel opnieuw uitvinden? 

Fix veelvoorkomende problemen

Houd je kleding langer draagbaar en er uitzien als nieuw met deze slimme hacks. 

Pluisjes/Pillen op je kleding
Voor wollen kleding gebruik je het liefst een wolkam, voor alle andere kleding kun je meestal goed uit de voeten met een simpel scheermesje. Strek je kleding strak en ga er voorzichtig met het mesje overheen. Zo scheer je alle pluis en pillen er af. 

Rits zit vast
Er zijn twee manieren om dit op te lossen, hangt er net vanaf wat je bij de hand hebt. Optie 1: Ga met een stuk zeep over de rits heen en weer, dit werkt als een soort smeerolie waardoor de rits weer soepel loopt. Optie 2: gebruik een regulier potlood en ga daarmee over het stuk van de rits dat vast zit. Het grafiet uit het potlood smeert de rits. 

Rits is gescheiden
Sluit je rits niet meer goed? Dan helpt het als je de schuiver weer wat dichter naar de ritstanden zet. Dat doe je vrij simpel met een knijptangetje. In deze video wordt getoond hoe dat werkt. 

Kleding gekrompen
Maak een sopje van heet water een haarconditioner en leg je kledingstuk daar 10 minuten in. Dan uitwringen en aan het wasrek laten drogen (dus niét in de droger!). De conditioner ontspant de vezels waardoor de krimp wordt tegengegaan. 

Houd je kleding schoon

Deodorantvlekken
Dé tip van kledingverkopers: de meeste deodorantvlekken op je kleding gaan er uit door simpelweg de stof tegen elkaar te wrijven. 

Olievlekken
Of het nou olijfolie is of toch een vlek van die heerlijk vette pizza het internet is unaniem: dep de olievlek met wat papier (niet wrijven!), strooi er zuiveringszout op (bakingsoda), schenk er daarna wat waterstofperoxide op en eventueel wat afwasmiddel op en wrijf dit papje zachtjes in de vlek. Laat het een half uur intrekken en was je kledingstuk daarna koud. Het warme water (of de droger) zorgen er juist voor dat de olievlek zich fixeert dus koud wassen!

Witte kleding is vergrijsd
Is je witte kleding langzaam meer grijs dan wit te noemen? Dan heb je drie ingrediënten nodig: water, waterstofperoxide en citroensap. Je kunt je kleding weken in dit mengsel en het dan in de wasmachine gooien, of gooi gewoon twee kopjes van dit mengsel bij je reguliere witte was en houd je kleding oogverblindend wit. 

Recept voor witte kleding: 3 liter water, 250ml waterstofperoxide en 125ml citroensap.

Kauwgum aan je kleding
Ook hier biedt het internet weer twee beproefde oplossingen. Optie 1: leg het kledingstuk in de vriezer waardoor de kauwgom bevriest en je het er zo vanaf haalt. Dit schijnt ook te werken door de kauwgom met een ijsblokje te bewerken. Optie 2 is een beetje meer werk: kook wat azijn en schenk het over de plek waar de kauwgom aan je kleding vastzit. Dan kan je de kauwgom eraf schrapen of borstelen. 

Meer goede keuzes voor je kleding

Heb je behoefte aan nieuwe kleding? Kies dan voor kleding van goede kwaliteit die eerlijk & duurzaam is geproduceerd, dan heb je er het meeste plezier van. Of kies voor tweedehands, dan ben je lekker bezig voor de planeet en je bankrekening.  Voordat je begint te zuchten dat het niet zo makkelijk is om duurzame kleding te kopen, wij hebben de beste adressen al voor je opgezocht!

Weten wat ASN Bank doet om de kledingindustrie te verbeteren? Daar vertellen we je hier meer over