Veel mensen dromen ervan om in een tiny house te wonen, maar er zijn ook een hoop vragen. Hoe bouw je bijvoorbeeld een tiny house? Wat kost een tiny house en hoe vind je een locatie? De hoogste tijd om een aantal tiny house experts om advies te vragen. Een tijdje terug interviewden we de experts over waar je moet beginnen als je een tiny house wilt en hoe het zit met de bouw van een tiny house. In dit derde deel zoomen we in op het vinden van een locatie voor een tiny house.

We klopten allereerst aan bij Marjolein Jonker. Zij woont al sinds 2016 in een tiny house en blogt over haar ervaringen. Bovendien is zij ambassadeur van Tiny House Nederland. Verder vroegen we Bernhard Hörl om advies. Hij woont samen met zijn vriendin Maria in een tiny village in Den Haag en is ontwikkelaar van het tiny house zelfbouwpakket.

Er is jammer genoeg nog geen kant en klaar stappenplan om een locatie voor een tiny house te bemachtigen, maar deze tiny house experts kunnen je wel vertellen over hun ervaringen, obstakels en bevindingen.

Een tiny house locatie vinden kost tijd

Afbeelding: Bernhard en zijn vriendin Maria voor hun zelfgebouwde tiny house.

Op dit moment zijn er nog maar weinig plekken waar je in een tiny house mag wonen. Volgens Marjolein komt dat door de schaarste en de prijs van bouwgrond:

“Het huren van (kleine) kavels waar je zelf een huisje op plaatst om in te wonen (i.p.v. recreëren) is nog relatief onbekend in Nederland. Daarnaast is het niet eenvoudig om de financiering rond te krijgen. Stel dat je een stukje grond wilt kopen om een tiny house op te bouwen, dan is het nog maar de vraag of de bank je een hypotheek wil geven voor zo’n klein huisje.”

“Er is gelukkig veel interesse in tiny houses vanuit gemeenten. Er spelen alleen nog veel vragen over hoe het is in te passen in de huidige regelgeving. Daarom wordt er momenteel nog vaak ingezet op tijdelijke en experimentele woonprojecten. Daarvan zijn er wel steeds meer. Verder wordt er in Den Helder en Leeuwarden gewerkt aan permanente locaties en in Almere zijn ze er zelfs al. De grote uitdaging voor het vinden van een locatie is dat je er aardig wat tijd en energie in moet steken. Maar er zijn al mensen wie dat lukt. Zij maken beetje bij beetje de weg vrij voor anderen.”

Ben je benieuwd welke tiny house locaties er op dit moment zijn? Klik dan hier voor een handig overzicht van (potentiële) tiny house locaties in Nederland. 

Een tiny house locatie vinden vereist flexibiliteit

Afbeelding: De binnenkant van het huisje van Bernhard en Maria.

Je hebt waarschijnlijk al veel gelezen en gezien over tiny houses, maar deze woonvorm is nog vrij nieuw en de paden zijn nog veelal ongebaand. Volgens Marjolein en Bernhard is het daarom belangrijk dat je bereid bent om je eisen bij te stellen en flexibel te zijn:

“In de grote steden is er niet veel ruimte en de ruimte die er wel is is gewild en kostbaar.” vertelt Marjolein. “Het zal dus makkelijker gaan als je uitwijkt naar krimpregio’s. Je ziet momenteel bijvoorbeeld prachtige initiatieven ontstaan om leegstand van boerderijen te benutten voor zelfvoorzienende woonprojecten. Om meer van dit soort creatieve projecten te realiseren zijn er meer flexibele samenwerkingsverbanden nodig tussen grondeigenaren, overheid en initiatiefnemers. Het zou mooi zijn als het in de toekomst makkelijker wordt om een stukje te verhuren aan iemand met een tiny house. Of dat nou een boer is of iemand met een grote tuin.”

Bernhard beaamt dat: “Er is een groeiende groep mensen die graag vrijer, mobieler, bewuster en zonder schulden wil leven. Met onze tiny village willen wij laten zien dat braakliggende terreinen en onbenutte plekken in de stad een positieve invulling kunnen krijgen. Dat doen we door ze te transformeren tot leefruimtes voor een nieuwe generatie mensen. Mensen die niet altijd dezelfde baan en woonplek hoeven te hebben, maar de wereld willen ontdekken en daarbij hun huisje, boompje en beestje willen meenemen.”

Een tiny house locatie vinden vergt moed

Afbeelding: Marjolein Jonker haar tiny house tijdens een prachtige zonsondergang.

Zowel Marjolein als Bernhard zijn er van overtuigd dat de tiny house beweging blijft groeien. Toch is er veel moed voor nodig om aan een tiny house te beginnen zonder dat er duidelijkheid is over een vaste locatie:

“Er zijn veel sceptici die zeggen dat het niet kan.” zegt Marjolein. “Maar er is onmiskenbaar een kanteling gaande in onze samenleving. De tiny house beweging is daar een symptoom van. Een beweging terug naar het hart. Natuurlijk is dat niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het vergt ook moed en ik heb er behoorlijk wat voor moeten opgeven. De onzekerheid van een tijdelijke locatie is  daar een van. Maar ik ben dolgelukkig met mijn tiny house en voel me een gezegd mens. Deze manier van wonen geeft me vrijheid, dankbaarheid, gezondheid, een natuurlijke omgeving en een grote waardering voor de ogenschijnlijke eenvoudige dingen in het leven. Dát is pas rijkdom.”

“Wij staan ook iedere dag op met een grote glimlach op ons gezicht.” zegt Bernhard. ”Het voelt fantastisch om zo te leven binnen een stedelijke omgeving. We weten nog niet wat er na deze twee jaar komt. Maar voor nu gaan we experimenteren met ecologie, samenleving, bewustwording, mobiliteit en circulariteit. Het zou mooi zijn als alle ervaringen en kennis een positieve referentie kunnen worden en we een basis van vertrouwen kunnen opbouwen tussen gemeenten en toekomstige tiny villages. Zo kunnen we zowel aan gemeenten als bezoekers laten zien hoe mooi een ecologische en gemeenschappelijke woonvorm kan zijn.”