Met geld kun je invloed uitoefenen. Veel invloed. Want waar jij je kleding koopt, voor welke producten je in de supermarkt kiest of waar jij je bankzaken doet, maakt allemaal een groot verschil. In dit artikel zoomen we in op waar jij je bank- en verzekeringszaken regelt. Sterker nog, we laten je zien hoe jij goed kunt doen vanuit je luie stoel. It's all about the money.

Hoe een bank werkt is misschien best abstract. Want wat doet een bank eigenlijk met het geld dat op jouw rekening staat? Het ligt niet in een kluisje onder het bankgebouw te wachten tot jij het opneemt.

Een bank dóet iets met jouw geld, en met het geld van alle andere klanten. Er worden leningen mee verstrekt aan bedrijven en organisaties. Ook wordt een deel van het spaargeld ondergebracht in beleggingen, bijvoorbeeld staatsobligaties - ook wel staatsleningen genoemd. Over deze leningen en beleggingen ontvangt een bank rente. Zo wordt er geld met geld verdiend. 

Een bank maakt zelf de keuze wáár jouw geld in wordt geïnvesteerd. En daar zit nu net de crux. Want dat kunnen zaken zijn die goed zijn voor de wereld, zoals energiebesparing, of juist niet, zoals mijnbouw.

Duurzaam bankieren

Duurzame bank ASN Bank werkt net als andere banken. Je kunt er terecht voor betalen, sparen, beleggen, verzekeren of het afsluiten van een hypotheek. Maar er is één groot verschil. ASN Bank verleent alléén kredieten aan bedrijven en projecten die voldoen aan de duurzaamheidscriteria. Voldoen ze daar niet aan, dan wordt er simpelweg niet in geïnvesteerd.

Ook beleggen de ASN Beleggingsfondsen niet in bedrijven die fossiele energie produceren, of die actief zijn in mijnbouw, wapens, bio-industrie, palmolie en tabak. Ook worden landen uitgesloten waar mensenrechtenschendingen plaatsvinden, of die belangrijke verdragen op het gebied van klimaat en biodiversiteit niet hebben ondertekend.

Je geld wordt wél gestoken in zaken die goed zijn voor de wereld. Bedrijven, organisaties en projecten die respect hebben voor mens, dier en natuur. Zij die goed zorgen voor werknemers, het klimaat en het milieu. Door te kiezen voor bankieren bij een duurzame bank doe je dus direct iets goeds. En het mooie is, je hoeft er zelf niets voor te doen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Koester je bezit én de wereld met een duurzame verzekering

Net als een bank doet ook een verzekeraar iets met jouw geld. De premie die jij iedere maand betaalt, wordt geïnvesteerd. Van al die premies samen worden leningen verstrekt en beleggingen gedaan. Ook dit geld (jouw geld) kan in zaken worden gestoken die goed zijn voor de wereld, of juist niet. 

Een verzekering is in sommige gevallen verplicht, en soms gewoon een prettige gedachte. Als je toch een verzekering afsluit kun je dat net zo goed duurzaam doen. Bij de verzekeringen van ASN Bank weet je zeker dat je premie wordt geïnvesteerd aan de hand van de duurzaamheidscriteria. Ook gaat een klein deel van je premie naar innovatieve projecten die de wereld een beetje mooier maken. Een project met Naturalis bijvoorbeeld, waarbij onze leefomgeving natuurbestendig gemaakt wordt. Met een duurzame verzekering koester je niet alleen je bezit, maar ook de wereld. 

En ook niet onbelangrijk: als er een keer iets kapotgaat of als er schade aan je huis ontstaat, wordt er eerst gekeken of de schade op een duurzame manier hersteld kan worden. Herstellen is namelijk duurzamer dan vervangen.

Overstappen is zó geregeld

Op de Eerlijke Bankwijzer of de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je zien hoe jouw huidige bank of verzekeraar scoort op het gebied van duurzaamheid. En dat is goed om te weten. Want misschien doe jij er alles aan om minder vlees en zuivel te eten, maar gaat jouw geld ondertussen naar de bio-industrie. Dat zou zonde zijn.

Ja, denk je nu, dat wéét ik allemaal wel, maar is overstappen naar een duurzame bank of verzekeraar niet een heel gedoe? Gelukkig niet! Overstappen is zo gepiept. Zéker als je gebruikt maakt van de overstapservice. ASN Bank zorgt er dan voor dat je betalingsverkeer tijdens de overstap soepel doorloopt, en brengt alle organisaties met een Nederlandse betaalrekening die van je oude rekening afschrijven op de hoogte. Uiteraard kun je de overstap ook zelf regelen, als je dat fijner vindt.  

Vind jij het ook belangrijk wat een bank met jouw geld doet? Stap dan over. Een kleine moeite voor jou, een groot verschil voor de wereld. Wat houdt je nog tegen?