Het is natuurlijk het meest duurzaam om helemaal niet meer in een benzine- of dieselauto te stappen. Maar als je buiten de stad woont, is hij soms een onmisbaar vervoermiddel. Hoe rijd je zo duurzaam mogelijk van A naar B? Met deze 9 tips verklein je de CO2-uitstoot van je auto.

1 Pas je rijstijl aan

Hoe duurzaam rij jij? Daarvoor moet je eigenlijk je rijstijl kennen. Milieu Centraal heeft op zijn website een handige rijstijltest. Na een paar minuten weet je waar je staat rijdt. 

Pas je rijstijl aan

2 Rij niet te hard

Gematigde snelheden zijn beter voor het milieu. Volgens Milieu Centraal verbruikt een auto bij 100 kilometer per uur 15 tot 25% minder brandstof dan bij 130 kilometer per uur. Goed om te bedenken als je na 19.00 uur over de snelweg cruiset. O ja, heb je cruise-control? Maak er dan gebruik van. 

Foto: Robert vt Hoenderdaal | iStock

3 Mijd steden en de spits 

Heb je een langere rit voor de boeg, bijvoorbeeld naar je vakantiebestemming? Rijd dan zoveel mogelijk om steden heen en probeer de spits te vermijden. Gebruik je Google Maps? Zet het knopje voorkeur voor brandstofzuinige routes aan in je navigatie-app.  

Parijs is een prachtige stad maar met de auto kan het soms een crime zijn.

4 Sta je stil? Motor uit!

Een verbrandingsmotor die stationair draait, verbruikt ongeveer 1 liter brandstof per uur. Dat is misschien niet héél veel, maar het is een kleine moeite om de motor gewoon even uit te zetten wanneer je voor een spoorwegovergang of open brug staat. 

Zet je motor af als je bij een brug staat te wachten. Foto: iStock

5 Maak je auto zo licht mogelijk

Wist je dat elke vijftig kilo extra gewicht leidt tot 2% meer brandverbruik? Het is daarom slim om zo min mogelijk spullen in je achterbak te hebben liggen, want dat zijn kilo’s die je auto altijd mee moet zeulen. ANWB berekende dat 100 kilo minder ballast gemiddeld tot een besparing leidt van € 108 euro per jaar.

Foto: Nubia Navarro | Pexels

6 Vakantie voorbij? Dág dakkoffer 

Dakkoffers en fietsendragers zorgen niet alleen voor meer gewicht (en dus meer brandstofverbruik), maar ook voor meer luchtweerstand. Ook dit heeft invloed op je brandstofverbruik. Een dakkoffer vraagt volgens ADAC (de Duitse ANWB) al snel tot 2 liter extra brandstofverbruik per 100 kilometer. Dus: ben je weer thuis? Haal je dakkoffer eraf. 

Kom van dat dak af, ik waarschuw niet meer!

7 Easy met de airco

Airconditioning is een echte energieslurper. Volgens Pieter de Porto, mobiliteitsexpert bij de ANWB, verhoogt het gebruik van een airco je brandstofverbruik met 5 tot wel 20%. Autoramen open dan maar? ‘Nee, dit heeft juist een averechts effect. Open ramen doen enorm afbreuk aan de aerodynamica van je auto. Dan verbruik je juist meer brandstof en is het milieubewuster om je airco wél aan te zetten.’ 

Een auto zonder airco, het is lastig voor te stellen. Foto: iStock

Bonus: 3 airco-tips

  • Zet hem in ieder geval één keer per maand aan. Zo voorkom je lekkage van het (milieuvervuilende) koelmiddel.
  • Als je de airco aanzet, laat hem dan niet op vol vermogen draaien. En ook niet op de laagste temperatuur.
  • Rijd op hete zomerdagen de eerste minuten met de ramen open. Doe ze dan dicht en zet de airco aan. Dat zorgt het snelst en meest energie-efficiënt voor verkoeling.

8 Eco-modus aan 

De meeste nieuwere auto’s beschikken tegenwoordig over een eco-modus. Zet deze modus aan en je rijdt milieuvriendelijker. Zo simpel is het. Maar de eco-modus kan wel erg verschillen per automerk, waarschuwt De Porto: ‘Bij sommige merken betekent het bijvoorbeeld dat je niet harder kan rijden dan 120 kilometer per uur. Of dat de motor altijd afslaat als je een tijdje stilstaat, bijvoorbeeld voor een stoplicht. Sommige mensen vinden dat vervelend. Maar het is wel het meest economisch.’

Foto: freepic.diller | Freepik

9 Winter(sport) voorbij? Winterbanden eraf!

Winterbanden hebben een betere grip op besneeuwd of zeer nat wegdek. De ANWB raadt dan ook aan om van november tot april op winterbanden rond te rijden. Maar de rest van het jaar is het juist slim om dat niet niet te doen. Winterbanden hebben namelijk een hogere rolweerstand en leiden daardoor tot meer brandstofverbruik.

Als de gemiddelde temperatuur boven de 7 graden komt, is het een goed moment om winterbanden op te slaan.

Ken je het nieuwe rijden al? 

Ok, ok, zo nieuw is Het Nieuwe Rijden niet meer. Het werd in 2004 al gepromoot door de Nederlandse overheid en de richtlijnen zijn sinds 2006 opgenomen in het praktijkexamen. Maar het kan geen kwaad om de belangrijkste kneepjes nog even te noemen. Het programma promoot namelijk een zuinige rijstijl. Welke? Het doorschakelen naar een hogere versnelling tussen de 2.000 en 2.500 toeren (of bij dieselmotoren tussen de 1.500 en 2.000 toeren) en het zo ver mogelijk vooruit kijken, zodat je optimaal kan anticiperen op de verkeerssituaties om je heen. Maar denk ook aan het laten uitrollen van je auto als je een rood stoplicht nadert. 

Pieter de Porto, mobiliteitsexpert bij de ANWB: 'Als je Het Nieuwe Rijden zorgvuldig toepast, verbruik je al snel 15 procent minder brandstof. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wie 10.000 kilometer per jaar rijdt, bespaart met Het Nieuwe Rijden zo’n 180 euro.' Rijd je gemiddeld 18.000 kilometer in een jaar? Dan bespaar je al snel 270 euro.