Wat is je impact als je een benzine-auto voor de deur hebt staan? Van harde banden tot duurzaam brandstofgebruik: dit zijn 5 manieren om zo duurzaam mogelijk een auto te bezitten.

1 Onderhoud je auto (en let op dít lampje) 

Het klinkt als een open (auto)deur, maar regelmatig onderhoud van je auto is een must als je milieubewust bezig wilt zijn. Want hoe beter je motor onderhouden is, hoe minder brandstof die verbruikt voor dezelfde prestaties. Daarnaast slijten onderdelen minder snel als ze goed onderhouden zijn en hoeven ze dus minder snel vervangen te worden, wat weer grondstoffen scheelt.

Maar wanneer weet je of je auto aan onderhoud toe is? Volgens Pieter de Porto, auto-expert bij ANWB, zijn er verschillende zaken waar je op kan letten. “Ten eerste hebben alle auto’s met een bouwjaar van 2000 of later een diagnosesysteem aan boord. Als er iets mankeert aan je auto, zal er dus een lampje gaan branden.” 

Met het oog op milieu is het vooral belangrijk om het motormanagement-lampje in de gaten te houden, een amberkleurig lampje in de vorm van een motor. “Als die brandt of knippert, moet je meteen naar de garage”, aldus De Porto. “Dan rijdt de auto in principe nog prima, maar is er iets mis met de uitlaatgassen. In sommige landen is het zelfs een delict om dan door te blijven rijden.”

ANWB adviseert in ieder geval om elk jaar een kleine beurt te laten doen. Dan wordt bijvoorbeeld de motorolie ververst en worden er verschillende zaken gecontroleerd, zoals de banden, uitlaat en katalysator. Maar ook de uitlijning van je auto wordt gecontroleerd. Ook dat is belangrijk: als een auto goed uitgelijnd is, verbruikt die minder brandstof en slijten de banden minder snel.

O ja...vergeet deze tips niet 

  • Elke garage heeft gebruikte auto-onderdelen in huis en die doen in kwaliteit vaak niet onder voor nieuwe onderdelen. Ga met de monteur in gesprek over de mogelijkheden. Je geeft de onderdelen op die manier een tweede leven én bespaart waarschijnlijk op onderhoudskosten. Vraag wel even naar de garantie.
  • Heb je lakschade? Vraag dan naar lak op waterbasis. Dat is milieuvriendelijker dan conventionele lak. Daar zitten namelijk vluchtige organische stoffen (VOS) in, die bijdragen aan klimaatverandering.

2 'Pump up' die band 

Als je banden goed opgepompt zijn, rollen ze gemakkelijker over het wegdek. Daardoor verbruikt je auto minder brandstof. Dat zorgt niet alleen voor een lagere CO₂-uitstoot maar het is ook nog eens positief voor je portemonnee. 

Wist je dat je autobanden heel langzaam leeglopen? Het is daarom slim om ze regelmatig op te pompen. ANWB adviseert om dat elke 2 maanden te doen. Doe je dit trouw dan bespaar je gemiddeld € 60 per jaar aan brandstof. Pomp je ze elke maand op dan scheelt je dit zo’n € 75. Bijkomend voordeel: goed opgepompte banden zorgen ook voor meer veiligheid, omdat ze een beter contact met het wegdek hebben. Zachte banden hebben juist minder grip, waardoor de kans op slippen toeneemt. Daarnaast wordt je remweg langer en heb je meer kans op een klapband.

Hoe weet je wat de optimale bandenspanning voor jouw auto is? De tabel die je nodig hebt om dat te bepalen, staat eigenlijk altijd wel in het instructieboekje van je auto. Maar er zijn ook andere plekken waar je die informatie vaak kan vinden: aan de binnenkant van de bestuurdersdeur, aan de binnenkant van de tankdop, in het dashboardkastje of achter de zonneklep bijvoorbeeld. 

Onze opblaastip: heb je al meer dan 5 kilometer gereden, voordat je de banden gaat oppompen? Dan is de lucht in je banden opgewarmd en uitgezet, waardoor je 0,3 bar moet optellen bij de adviesspanning. Ook als je zwaar beladen rondrijdt, is het slim om je banden wat harder op te pompen dan het advies. Maak je daar niet te druk over: een te harde band kan geen klapband veroorzaken. 

3 Nieuwe banden nodig? 

Banden worden bij de jaarlijkse APK-check steeds gecheckt. Is het profiel minder dan 1,6 mm diep dan moet je beslissen wat voor nieuwe banden je aanschaft. Het aanbod is groot en de ene band is zuiniger, stiller of veiliger dan de andere.

Het Europese bandenlabel (verplicht sinds 2012) laat zien hoe een autoband scoort op het gebied van geluid, zuinigheid en veiligheid. Een zuinige band heeft een lage rolweerstand, waardoor de motor minder brandstof nodig heeft om vooruit te komen. Volgens Milieu Centraal zorgt een zuinige band al snel voor 3 procent minder brandstofgebruik. Dat klinkt als weinig, maar het kan veel duurzame impact hebben. Als alle Nederlanders hun huidige banden zouden omruilen voor de meest zuinige exemplaren, zou dat 400 miljoen kilo CO₂-uitstoot per jaar schelen. 

Ziet je band er zo uit? Dan wordt het hoog tijd voor een bandenwissel.

Het bandenlabel spreekt behoorlijk voor zich. Vanuit milieuoverwegingen is het vooral belangrijk om op het tanksymbool te letten. Die gaat over het brandstofverbruik dat gepaard gaat met de band, waarbij geldt dat A de milieuvriendelijkste keuze is. Banden met label F of G mogen tegenwoordig niet meer verkocht worden.

Als je nieuwe banden aanschaft, hoef je je overigens geen zorgen te maken over de oude exemplaren. Per nieuwe band betaal je namelijk een paar euro verwijderingsbijdrage. Dat geld wordt gebruikt voor hergebruik of verwerking van je oude banden en dat is niet langer jouw verantwoordelijkheid.

4 Zo was je duurzamer  

Is het tijd voor een wasbeurt? Ga dan vooral naar de wasstraat, zegt De Porto: “Als je het zelf doet, loopt het vervuilde water (inclusief zeepresten en andere rotzooi) zo het riool in. Daarom is het in sommige gemeenten ook niet langer toegestaan om je auto op straat te wassen. Bij een wasstraat wordt het water juist zoveel mogelijk opnieuw gebruikt en worden de schadelijke stoffen gescheiden en apart afgevoerd.”

Als je voor een écht duurzame wasbeurt wil gaan, zijn er nog een aantal zaken waar je op kan letten. Het Groen Gedaan!-label van Stichting Duurzaam bijvoorbeeld. Wasstraten met dit keurmerk gaan onder andere spaarzaam met water en autoshampoo om. Daarnaast kun je bij je lokale wasstraat informeren of de autoshampoo die ze gebruiken ecologisch of biologisch afbreekbaar is. Ga je naar een wasbox of doe-het-zelf-wasstraat dan kun je natuurlijk ook je eigen duurzame autoshampoo gebruiken en daar met water afspuiten. 

Beter voor het milieu: je auto schoonpoetsen in de autowasstraat

5 Tien procent minder vervuilend

De elektrische auto is aan een opmars bezig, toch rijdt het merendeel van de auto’s nog met een verbrandingsmotor rond. Maakt het uit welke benzine je tankt?  De overheid stimuleert al jaren het gebruik van E10, een mengsel van reguliere benzine en 10% - vandaar de naam - ethanol. 

Wat gooi jij in je tank?

Volgens de Lijst Emissiefactoren bedraagt de uitstoot van een liter E10 tot 2,176 kilo CO₂ en bij gewone benzine 2,414 kilo CO₂, een verschil van bijna 10%. Toch zijn de meningen over E10 verdeeld. Sommige wetenschappers stellen dat je meer E10 nodig hebt om hetzelfde aantal kilometers te rijden. Per kilometer zou de brandstof daarom juist vervuilender zijn.

ANWB adviseert in ieder geval om altijd E10 te tanken. De Porto: “Alle ietwat moderne auto’s kunnen in principe probleemloos op E10 rijden. Kijk bij een buitenlands pomp wel uit met E85 (dat voor 85 procent uit bio-ethanol bestaat, red.). Daarvoor zijn namelijk aanpassingen aan je auto nodig.”

Is jouw auto geschikt voor E10? Doe de check!