

Inductiekoken is koken op elektriciteit. En dan niet op een ouderwetse elektrische plaat, maar op een heel efficiënt, zuinig kooksysteem. Door op inductie te koken, help je Nederland van het gas af. De hippe kookplaten van MAKUS, maken inductiekoken ook nog eens extra aantrekkelijk.
Inductiekoken is de duurzaamste optie
We weten het inmiddels allemaal: we moeten van het gas af. Gasverbruik is niet duurzaam. Bij verbranding van gas komt CO2 vrij, wat schadelijk is voor het klimaat. Gemiddeld verbruiken we bij het koken zo'n 37 kubieke meter gas per jaar. En dat is nog meer een klein deel van het totale gasverbruik. Maar koken op inductie helpt wel om Nederland volledig aardgasvrij te maken.
Wat is koken op inductie?
Bij inductiekoken kook je op een magnetische plaat. De energie wordt heel efficiënt gebruikt: er lekt nauwelijks hitte weg. Het hitteveld warmt heel snel op en koelt snel af. Bovendien past het veld zich aan de bodem van de pan aan en is dus niet te groot of te klein. Je verbruikt zo minder energie dan bij alle andere manieren van koken. Zeker als je groene elektriciteit gebruikt. Volgens onderzoek van Natuur & Milieu is inductiekoken dan ook de duurzaamste manier van koken.

MAKUS kookplaat Simply Pink!
Inductiekoken met MAKUS
Waarom is dan nog niet iedereen overgestapt op inductiekoken? Volgens Merel Philippart, oprichtster van de start-up MAKUS, komt dat door een gebrek aan aantrekkelijke duurzame producten. Volgens Merel wordt de verduurzaming van Nederland een stuk makkelijker met mooie producten. Daarom bedacht zij alternatieven voor de saaie zwarte inductieplaat, zoals prints van abstracte patronen, marmer en kleuren. ‘Met MAKUS wil ik de verbinding maken tussen de collectieve uitdaging – verduurzaming van de samenleving – en de individuele behoefte van mensen aan een mooi product.’
Publiekswinnaar ASN Bank Wereldprijs
In 2018 won Merel met haar onderneming MAKUS de Publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs in de categorie Klimaatbescherming. Doordat ze meedeed aan de prijs kreeg Merel een podium waardoor ze haar idee kon ontwikkelen tot een echt product. Met het prijzengeld van € 8.632 kon ze een pilot uitvoeren en de inductieplaten testen. De MAKUS design-inductieplaten zijn waarschijnlijk eind 2019 verkrijgbaar.