
Voor een liter benzine betaal je ruim twee euro en hoe meer benzine je verbruikt, hoe meer aardolie er nodig is. Maar je kunt zelf zorgen dat je dorstige auto minder slurpt door je rijgedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door eerder te schakelen. We geven je een aantal tips.
Vanaf 2035 worden er in Nederlandse showrooms alleen nog elektrische auto’s verkocht. Toch rijden er nu nog heel veel auto’s op brandstof. Om je portemonnee te spekken en je CO2-uitstoot iets terug te brengen is het goed om deze tips te volgen. Gordels vast hier gaan we.
1: Houd je toerental constant
Heb je een handgeschakelde auto. Dan zie je op het dashboard naast de brandstofmeter ook een toerentalmeter. Het toerental geeft aan hoe hard de motor moet werken. Technischer gezegd: het geeft aan hoewel omwentelingen de krukas van de motor maakt.
Je wilt de motor niet te veel belasten. Dat doe je door het toerental gelijk te houden. Schakel dus op tijd door naar boven of terug naar beneden. Dat is beter voor je motor en beter voor het milieu. Ga bij 2000 tot 2500 toeren naar een hogere versnelling. Rij bijvoorbeeld 50 kilometer per uur in de vierde versnelling en 80 kilometer per uur in de vijfde versnelling, adviseert Milieu Centraal. Sommige auto's hebben op het dashboard ook een schakelindicator die aangeeft wanneer je het beste kan schakelen.
Nog een brandstofbespaartip: zet je motor uit als je een tussenstop maakt. Foto: iStock | Fotostorm
2. Rijd als dat kan met een gelijke snelheid
Als je op de snelweg 50 zou rijden, verbruik je minder energie dan wanneer je in de stad 50 rijdt. Dat komt omdat je in de stad meer verkeerslichten en meer kruisingen hebt. Als je optrekt gebruik je meer brandstof. Probeer dus een gelijke snelheid aan te houden. Het is helemaal niet nodig om bij groen licht Max Verstappen na te doen of om keihard op een rood stoplicht af te rijden en dan pas hard te remmen. Niet goed voor je banden en niet goed voor het milieu.
Blijf zoveel mogelijk van je rem af. Gas los is vaak al voldoende. Ver vooruit kijken in het verkeer kan daarbij ook helpen. Dan zie je al dat verderop geremd wordt of dat er van rechts in de verte een auto aankomt.
3. Zet de motor uit als je lang stilstaat
Sta je stil voor de slagbomen bij een spoorwegovergang? Zet dan je motor even uit. Stationair draaien kost ook energie. Datzelfde geldt als de brug open is en je een paar minuten moet wachten.
Moderne auto's hebben vaak een startstopsysteem dat de motor uitzet als de auto stilstaat en in de vrij wordt gezet. Bij een automaat schakelt het systeem de motor uit als het rempedaal wordt ingedrukt.
4. Gebruik je cruise control
Als je met je voet gas geeft, doe je dat -ook als je je best doet- niet evenwichtig. Daardoor verbruik je meer brandstof. Moderne auto's hebben vaak cruise control. Die houdt de snelheid van een auto veel beter constant dan jij als bestuurder dat kan. En dat scheelt brandstof. Bovendien is rijden op de cruise control comfortabeler want je kunt je voet laten rusten.
Foto: iStock | George Clerks
5. Zorg voor de juiste bandenspanning
Ook als je geen lek hebt, lopen je banden langzaam leeg. Dat gebeurt zelfs als je weinig kilometers maakt. De ANWB raadt aan om iedere maand je bandenspanning te controleren. Hoe hard die moeten staan, hangt af van je autogewicht en belading. In je instructieboekje staat de aanbevolen bandenspanning aangegeven.
Bij bijna alle tankstations vind je een bandenpomp. Gooi 50 cent in de machine en pompen maar. Op sommige plekken is het zelfs gratis. Bovendien is 50 cent niet veel als je weet dat je banden minder snel slijten en je door de juiste bandenspanning veel minder brandstof verbruikt. Ga je op vakantie met de auto? Een zwaar beladen auto heeft hardere banden nodig. En vergeet ook niet om je reservewiel op te pompen.
Een belangrijke tip van Milieu Centraal: Heb je voordat je bij de bandenpomp kwam al 15 minuten of 5 kilometer gereden, tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning op. Je banden zijn dan namelijk al warm en dat geeft een andere meting.
6. Gebruik de eco-modus
Heeft jouw auto een knopje voor de eco-modus? Gebruik die dan. Het zorgt ervoor dat de verwarming of airco zuiniger werkt. De eco-modus vermindert ook de gevoeligheid van het gaspedaal. Dit helpt je om zuiniger te rijden. En in Nederland, met onze vlakke wegen, heb je meer dan genoeg aan de eco-stand. Zie je toch een Limburgs heuveltje? Trap het gaspedaal dan wat dieper in en dan heeft de auto nog steeds genoeg kracht.
Foto: Canva
7. Kijk eens op je boordcomputer
Gebruik je boordcomputer als je die hebt. Zowel tijdens als na de rit zie je daar je brandstofverbruik. Probeer eens wat zuiniger te rijden en maak er een spel van. Let wel goed op het verkeer! Je kan zien hoeveel brandstof je op dat moment verbruikt (kilometers per liter brandstof), maar ook wat je totale brandstofverbruik in een bepaalde periode was.
8. Matig je snelheid
In Nederland mag je op de snelwegen overdag niet harder dan 100. 's Avonds mag je vaak 120 of 130, maar is dat nodig? Vaak moet je toch weer remmen voor een inhalende (vracht)auto. Zachter rijden is veiliger en bovendien verbruik je minder brandstof. Als je 100 km per uur rijdt in plaats van 130, stoot je 15 tot 25 procent minder CO2 uit.
Foto: Canva
9. Stroomlijn je auto
Natuurlijk begrijpen we het dat je op vakantie veel mee wilt nemen. Maar als je een aanhanger, caravan of zelfs dakkoffer gebruikt, is je auto veel minder gestroomlijnd. Volgens onderzoek van de Duitse ANWB (ADAC) zorgt een dakkoffer bij 130 kilometer per uur voor 2 liter extra brandstof per 100 kilometer. Bij een retourritje naar Spanje verbruik je dus tientallen liters extra brandstof. Haal die dakkoffer er bij thuiskomst meteen af. Haal ook overbodige bagage uit je auto want des te zwaarder, des te hoger het verbruik.
10. Laat de airco een keer uit
De airco zorgt voor een hoog energieverbruik. Is het erg warm in je auto doordat die in de zon heeft gestaan. Rij dan eerst een paar minuten met open ramen, dat zorgt al voor wat frissere lucht. Doe dan de ramen dicht en zet de airco aan als je het nog te warm hebt. En zet de temperatuur ook niet te koud. Het is toch fijn dan het zomer is!
Je leest hierboven een hoop tips waardoor jij zorgt voor een beter milieu en geld bespaart. Maar de beste tip is nog altijd: laat die auto een keer staan. Van je korte ritten kun je er vast een paar op de fiets doen. En misschien heb je een elektrische fiets in je schuur staan. Dan ben je er helemaal snel.