- Kwaliteit en tijdloosheid centraal
- Reparatieservice en wederverkoopplatform
- Biologisch katoen en gerecyclede en recyclebare materialen
- Leefbaar loon en beleid voor dierenwelzijn
- Gifvrij en bespaart water

Jeans zijn mateloos populair. Wereldwijd worden elk jaar 45 miljoen exemplaren verkocht. In elke Nederlandse kast hangen er gemiddeld 5, want jeans zijn praktisch, stoer, stijlvol en onverslijtbaar. Toch is er ook een downside aan dit geweldige kledingstuk. De productie van een spijkerbroek heeft een enorme impact op het milieu. Tenzij je natuurlijk kiest voor een duurzaam exemplaar. Met onze jeansgids is die duurzame keuze zó gemaakt.
Het Duitse merk Armedangels is ervan overtuigd dat de denimindustrie te vervuilend is. Hun missie is om dit te veranderen. Ze produceren jeans zonder giftige stoffen, ontworpen om lang mee te gaan en zonder afval achter te laten. Het merk heeft ook een wederverkoopplatform voor tweedehands en doorverkoop.
De jeans van Armedangels worden gemaakt van 100% biologisch katoen, afkomstig van GOTS-gecertificeerde leveranciers. Dit garandeert dat de jeans gifvrij zijn en dat er voor de productie minder water wordt gebruikt.
Ook gerecycled materiaal vinden ze een duurzaam alternatief van ‘virgin’ grondstoffen: het bespaart water, energie, fossiele brandstoffen en vermindert textielafval in vergelijking met nieuwe vezels.
Productieoverschotten worden geminimaliseerd, maar als ze er zijn, krijgen ze een tweede leven. Ook tweedehands textiel krijgt een nieuwe bestemming als grondstof voor nieuwe producten. Voor het bleken worden innovatieve methoden gebruikt, zoals lasers en ozongas. Bovendien maakt Armedangels gebruik van duurzame energie in het productieproces.
Armedangels hecht veel waarde aan eerlijke lonen. In het grootste deel van hun productieketen betalen ze een leefbaar loon aan de werknemers. Ze zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation.
Hoewel het merk niet volledig vegan is, gebruikt Armedangels uitsluitend wol van schapen die goed worden behandeld. Daarnaast dragen ze bij aan herbebossing: voor elke aankoop planten ze een boom in samenwerking met Eden Reforestation Projects.
Armedangels voldoet aan al onze kerncriteria en krijgt van Good on You de score Great:
Dieren: 4/5
Boyish is een Amerikaans denimmerk dat zich richt op duurzame productie en innovatie. Het merk gebruikt gerecyclede garens, waaronder vintage deadstock.
De jeans van Boyish zijn ontworpen met als uitgangspunt kwaliteit en een lange levensduur. Is de jeans versleten? Dan kan deze worden gerecycled. Boyish richt zich exclusief op jeans voor vrouwen en beperkt het aantal collecties per jaar om overconsumptie tegen te gaan.
De jeans van Boyish worden gemaakt van gerecyclede en recyclebare materialen, gecombineerd met biologisch katoen. Het productieproces is gifvrij en waterbesparend dankzij milieuvriendelijke wasmethoden. Dit helpt niet alleen de impact op het milieu te minimaliseren, maar draagt ook bij aan een hogere productkwaliteit.
Boyish volgt de fundamentele principes van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in hun gedragscode en traceert een groot deel van de toeleveringsketen. Het is niet bekend of in de volledige keten leefbare lonen worden gegarandeerd. Het merk is niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation.
Boyish gebruikt geen dierlijke materialen, wat betekent dat hun jeans vrij zijn van leer of wol. Het merk heeft geen officieel vegan keurmerk.
Boyish voldoet aan al onze kerncriteria en krijgt van Good on You de score Great:
HNST is een Belgisch, circulair denimmerk dat duurzame jeans produceert zonder concessies te doen aan stijl of kwaliteit. Het merk combineert innovatie met een focus op milieuvriendelijke materialen en lokale productie om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.
De jeans van HNST zijn gemaakt van 56% gerecycled katoen afkomstig van ingezamelde spijkerbroeken, 23% nieuw katoen en 21% Tencel. Tot nu toe heeft HNST al meer dan 17.000 oude jeans verzameld om te hergebruiken voor nieuwe creaties. Elk detail van hun jeans is zorgvuldig ontworpen om volledig recyclebaar te zijn: van de samenstelling van de stof en recyclebare knopen tot labels die rechtstreeks op de stof worden geprint. Ook de verf is duurzaam.
Het gebruik van deze materialen beperkt het gebruik van schadelijke chemicaliën, water en afvalwater tijdens het productieproces. Dankzij de Europese productie wordt de CO₂-uitstoot door transport tot een minimum beperkt.
Het volledige productieproces vindt plaats in Europa, onder goede en veilige arbeidsomstandigheden.
HNST traceert een groot deel van haar toeleveringsketen en hanteert een gedragscode die de fundamentele principes van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) respecteert. Het is niet bekend of HNST een leefbaar loon betaalt in de hele keten. Het merk is niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation.
HNST is volledig veganistisch en gebruikt geen dierlijke materialen in hun jeans, wat betekent dat hun producten volledig vrij zijn van leer, wol of andere dierlijke grondstoffen. Dit draagt bij aan een uitstekende beoordeling op het gebied van dierenwelzijn.
HNST voldoet aan al onze kerncriteria en krijgt van Good on You de score Great:
Joline Jolink is een Nederlandse modeontwerpster die sinds 2006 haar eigen label runt. Haar merk combineert duurzaamheid en ethische productie met moderne ontwerpen. In plaats van de traditionele modeseizoenen kiest ze ervoor om maandelijks nieuwe ontwerpen uit te brengen via haar eigen verkoopkanalen. Hiermee minimaliseert ze overproductie en verspilling.
Joline Jolink gebruikt duurzame materialen zoals biologisch katoen, gerecyclede stoffen, restpartijen en materialen met GOTS-certificering. Ze produceert in kleine oplages in Portugal om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. In 2023 verhuisde ze haar ontwerpstudio naar een boerderij in Welsum, waar ze experimenteert met het verbouwen van gewassen voor textiel en verfstoffen. Dit draagt bij aan haar streven naar een transparant productieproces van zaadje tot kledingstuk.
De productie van Joline Jolink vindt plaats in Portugal, wat goede werkomstandigheden garandeert.
Joline Jolink is volledig veganistisch, wat betekent dat er geen dierlijke materialen in haar collecties worden gebruikt. Dit sluit naadloos aan bij haar ethische en duurzame benadering van mode. In 2019 kreeg haar veganistische sneaker het officiële PETA-keurmerk.
Joline Jolink voldoet aan al onze kerncriteria. Het merk staat momenteel niet op Good on You, maar haar innovatieve en duurzame aanpak maakt haar een pionier in de Nederlandse mode-industrie.
Het Amsterdamse merk Kings of Indigo is een denim pioneer met een duurzame missie: ze streven ernaar om jeans van hoge kwaliteit te maken die lang meegaan. Klanten kunnen kapotte jeans tot 3 jaar na aankoop laten repareren en helpen de jeans te recyclen aan het einde van de levensduur.
Kings of Indigo gebruikt uitsluitend natuurlijke materialen, zoals GOTS-gecertificeerd biologisch katoen. Zelfs hun verpakkingen zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Het merk werkt voortdurend aan het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën, water en afvalwater tijdens het productieproces. Het merk gebruikt ook geen plastic.
Kings of Indigo heeft een gedragscode (Code of Conduct) gebaseerd op de principes van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Ze laten arbeidsomstandigheden controleren door een onafhankelijke partij en zijn gestart met een project om in de hele keten het inkomen van werknemers te verbeteren. Ze zijn niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation, maar bieden zelf - met gebruik van Retraced - inzicht in een groot deel van de toeleveringsketen.
Kings of Indigo gebruikt geen bont, leer of exotische dierenhuiden. Ze gebruiken wel gerecyclede wol. Dit maakt het merk niet volledig veganistisch, maar wel diervriendelijk door het vermijden van nieuwe dierlijke grondstoffen.
Kings of Indigo voldoet aan al onze kerncriteria en krijgt van Good on You de score Great:
Kuyichi werd in 2000 opgericht door de NGO Solidaridad. Tijdens hun onderzoek naar de katoenindustrie in Peru waren ze geschokt door de vervuiling en armoede. Samen met lokale boeren begonnen ze biologisch katoen te produceren. Toen bleek dat niemand de duurdere katoen wilde kopen, besloten ze een eigen merk te starten. Omdat spijkerbroeken wereldwijd veel worden gedragen en een grote milieu-impact hebben, richtte Kuyichi zich op duurzame denim. Meer dan 20 jaar later is Kuyichi een begrip in Nederland op het gebied van duurzame mode.
De jeans van Kuyichi worden geproduceerd met biologisch katoen en gerecyclede materialen. Dit verkleint de impact op het milieu. Het productieproces is water- en gifvrij, dankzij het gebruik van GOTS-gecertificeerde grondstoffen. Kuyichi richt zich op recyclebare ontwerpen die bijdragen aan een circulaire mode-industrie.
Kuyichi volgt alle richtlijnen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en heeft een gedragscode (Code of Conduct) die dit waarborgt. Het merk is lid van de Fair Wear Foundation en monitort continu of werknemers in de productieketen een veilige werkomgeving hebben. In een groot deel van de keten worden leefbare lonen betaald. Bovendien publiceert Kuyichi transparant een lijst van hun huidige leveranciers op hun website.
Hoewel Kuyichi geen officieel dierenwelzijnsbeleid heeft en weinig dierlijke producten gebruikt, gebruikt het merk wel plantaardig gelooid leer. Dit resulteert in een lagere score op het gebied van dierenwelzijn van GOY.
Kuyichi voldoet aan al onze kerncriteria en krijgt van Good on You de score Good:
Het Britse merk Monkee Genes werd opgericht uit frustratie over de traditionele denimmarkt. De ondernemers wilden een positieve verandering teweegbrengen met duurzame en ethische jeans die zowel stijlvol als verantwoord zijn. Het motto is: ‘jeans met een geweten’.
Monkee Genes gebruikt uitsluitend GOTS-gecertificeerd biologisch katoen in hun productie, wat betekent dat het katoen wordt verbouwd zonder schadelijke chemicaliën en met aanzienlijk minder water. Daarnaast maken ze gebruik van gerecyclede en recyclebare materialen om de impact op het milieu verder te minimaliseren. De productie is gericht op duurzaamheid en langdurig gebruik.
Het merk hecht veel waarde aan eerlijke arbeidsomstandigheden en betaalt iedereen in de productieketen een leefbaar loon. Bovendien zorgen ze voor een veilige werkomgeving voor alle werknemers. Monkee Genes streeft naar transparantie in hun processen en toont hun toewijding aan sociale duurzaamheid.
Monkee Genes is volledig veganistisch. Hun producten hebben het officiële PETA-keurmerk, wat garandeert dat ze diervriendelijk zijn en geen dierenleed veroorzaken.
Monkee Genes voldoet aan al onze kerncriteria en krijgt van Good on You de score Good:
MUD Jeans maakt niet alleen tijdloze spijkerbroeken, maar zette ruim 10 jaar geleden de mode-industrie op zijn kop toen ze met het baanbrekende Lease a Jeans-model kwamen. Voor een vast bedrag per maand kon je de jeans vanaf dat moment leasen. Het merk heeft een reparatieservice en na de levensduur kunnen klanten de jeans terugsturen om te laten recyclen. Dit innovatieve model elimineert afval en zorgt voor een waterbesparing van maar liefst 92%.
Natuurlijk kun je de jeans ook gewoon direct kopen.
De jeans van MUD Jeans worden geproduceerd met een combinatie van biologisch en gerecycled katoen. De verhouding is 60% GOTS-gecertificeerd biologisch katoen en 40% gerecycled katoen. Het merk streeft ernaar om als eerste bedrijf jeans te maken van 100% gerecycled katoen. Dankzij hun gebruik van GOTS-gecertificeerde grondstoffen en innovatieve recyclingtechnieken minimaliseert MUD Jeans water en het gebruik van gifstoffen. Voor de kleuring gebruikt het merk plantaardige verf.
MUD Jeans werkt samen met fabrikanten die zich inzetten voor eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden. Dit benadrukt hun toewijding aan sociale duurzaamheid en respect voor de rechten van werknemers in de gehele productieketen.
MUD Jeans is volledig veganistisch en gebruikt geen dierlijke materialen in hun jeans. Dit is gecertificeerd door PETA, wat hun inzet voor diervriendelijke mode bevestigt.
MUD Jeans voldoet aan al onze kerncriteria en krijgt van Good on You de score Great:
Het Zweedse merk Nudie Jeans werd opgericht in 2001 en heeft sindsdien een unieke filosofie: een jeans wordt alleen maar mooier naarmate deze ouder wordt en verandert in een soort ‘tweede huid’. Om dit te ondersteunen, biedt Nudie Jeans reparatiemogelijkheden aan via hun reparatiestations, waaronder een in Amsterdam. Hier kunnen klanten hun kapotte spijkerbroeken laten herstellen, bijvoorbeeld als er een gat in zit. Daarnaast verkoopt Nudie Jeans ook gerepareerde en pre loved-jeans, waardoor ze bijdragen aan een circulaire mode-industrie.
Nudie Jeans gebruikt biologisch, fairtrade en gerecycled katoen voor de productie van hun jeans. De grondstoffen zijn GOTS-gecertificeerd, wat betekent dat ze gifvrij zijn en minder water gebruiken tijdens het productieproces. Het merk vermijdt genetisch gemodificeerde zaden en richt zich op het minimaliseren van vervuiling door hun innovatieve productiemethoden.
Nudie Jeans is lid van de Fair Wear Foundation. Het merk monitort de hele productieketen en betaalt in delen van deze keten een leefbaar loon. Dit toont hun toewijding aan sociale duurzaamheid en transparantie in productie.
Hoewel Nudie Jeans geen dierlijke materialen gebruikt die direct dierenleed veroorzaken, zijn ze niet volledig veganistisch.
Nudie Jeans voldoet aan al onze kerncriteria en krijgt van Good on You de score Great:
Reformation is een Amerikaans jeansmerk dat in 2030 volledig circulair wil zijn en verspilling in de mode-industrie tegengaat door in kleine hoeveelheden te produceren. Daarnaast heeft het merk een reparatiebeleid, hoewel dit momenteel alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten.
De jeans van Reformation worden gemaakt met materialen als Tencel Lyocell en gerecycled textiel. Het merk neemt stappen om textielverspilling te minimaliseren en ontbossing tegen te gaan en zet zich in op transparantie in hun toeleveringsketen. Ze produceren ook met zo min mogelijk water en zonder chemicaliën.
Transparantie is een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering. Reformation traceert een groot deel van hun toeleveringsketen en zorgt ervoor dat sommige werknemers leefbare lonen ontvangen. Er is echter geen volledig bewijs dat leefbare lonen in de héle productieketen worden betaald. Reformation is ook niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation.
Reformation heeft een beleid tegen het gebruik van schadelijke dierlijke materialen zoals bont en dons. Het merk gebruikt wel nog steeds leer en zijde in sommige van hun producten.
Reformation voldoet aan al onze kerncriteria en krijgt van Good on You de score Good:
Het Amerikaanse merk Everlane richt zich op het maken van tijdloze items van hoge kwaliteit die lang meegaan. Everlane is open over hun kostenstructuur, gebruikte materialen, productieprocessen en transport. Het merk maakt gebruik van duurzame materialen zoals biologisch katoen en streeft naar CO₂-reductie. Daarnaast hebben ze doelen gesteld om schadelijke chemicaliën te minimaliseren.
De jeans van Everlane worden geproduceerd met biologisch katoen en andere duurzame materialen. Het merk focust op kwaliteit en duurzaamheid, waardoor de jeans een lange levensduur hebben. Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen is een belangrijk onderdeel van hun missie. Hoewel ze vooruitgang boeken, kunnen de chemische processen in hun productie verder verbeterd worden. Everlane zet ook stappen in het gebruik van gerecycled leer en wol om verspilling te verminderen.
Everlane hanteert een gedragscode die gebaseerd is op de principes van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Het merk voert audits uit bij hun leveranciers om arbeidsomstandigheden te monitoren. Er is geen bewijs dat Everlane in de gehele productieketen leefbare lonen garandeert of actief diversiteit ondersteunt.
Everlane gebruikt geen bont of exotisch leer in hun producten. Het merk maakt echter wel beperkt gebruik van exotisch haar en zijde. Daarnaast gebruiken ze gerecycled leer en wol, wat de impact op dieren vermindert, maar hen niet volledig veganistisch maakt.
Everlane voldoet aan 3 van onze 4 kerncriteria. Het merk lijkt missiegedreven, maar het is niet duidelijk of ze overconsumptie willen tegengaan. Daarnaast krijgen ze van Good on You de score Good, maar wel met een aantal 3-en:
Filippa K is een Zweeds modemerk, opgericht in 1993, dat bekendstaat om de minimalistische en tijdloze ontwerpen. Het merk richt zich op duurzaamheid door het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen, linnen en gerecyclede restmaterialen uit het productieproces. Traceerbaarheid is een kernwaarde voor Filippa K, waarmee ze transparantie in hun toeleveringsketen willen garanderen.
Filippa K maakt gebruik van mono-materialen zoals biologisch katoen en linnen, en recyclet restmaterialen die tijdens de productie ontstaan. Deze aanpak helpt bij het verminderen van chemicaliën, waterverbruik en afvalwater. Het merk werkt met diverse keurmerken zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) en OCS (Organic Content Standard) om de duurzaamheid van hun producten te waarborgen.
Filippa K streeft naar transparantie en ethische arbeidsomstandigheden, is aangesloten bij de Fair Wear Foundation en heeft een gedragscode, maar er is volgens Good on You geen bewijs dat het merk leefbare lonen betaalt in de gehele toeleveringsketen.
Filippa K gebruikt dierlijke materialen zoals leer, wol, mohair en dons. Het merk geeft geen specifieke informatie over hun dierenwelzijnsbeleid, hoewel een deel van hun gebruikte materialen duurzaam is gecertificeerd. Dit maakt Filippa K niet volledig diervriendelijk en zeker niet veganistisch.
Filippa K voldoet aan 3 van onze 4 kerncriteria. Het merk is niet missiegedreven. Daarnaast krijgen ze van Good on You de score It’s a start:
Lee is een Amerikaans denimmerk, opgericht in 1889. Het merk begon als de H.D. Lee Mercantile Company en groeide uit tot een toonaangevende producent van werkkleding. Lee introduceerde innovatieve producten zoals de Union-All overall in 1913 en de eerste jeans met ritssluiting in 1926. In de loop der jaren heeft Lee zijn assortiment uitgebreid met casual kleding en is het uitgegroeid tot een wereldwijd merk dat duurzame en stijlvolle denimproducten aanbiedt, waaronder jeans, jassen en overhemden.
Lee zet zich in voor duurzaamheid door het gebruik van gerecyclede stoffen en efficiënte productiemethoden. Het merk implementeert initiatieven zoals de 'Indigood'-technologie, waarmee jeans zonder water worden geverfd, en de 'Back to Nature'-collectie, bestaande uit volledig biologisch afbreekbare kledingstukken.
Daarnaast richt Lee zich op waterbesparing tijdens het productieproces, wat hun impact op het milieu vermindert. Hoewel deze inspanningen lovenswaardig zijn, is er ruimte voor verbetering op het gebied van grondstofbeheer en chemicaliëngebruik.
Hoewel Lee zich inzet voor ethische productie, is er geen bewijs dat het merk een leefbaar loon betaalt in de gehele productieketen. Het merk is ook niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation, waardoor er een gebrek is aan onafhankelijke controle op arbeidsomstandigheden.
Lee gebruikt geen bont of exotisch leer, maar maakt wel gebruik van andere dierlijke materialen zoals leer en wol. Het merk heeft geen duidelijk dierenwelzijnsbeleid en is niet veganistisch. Dit resulteert in een gemengde beoordeling op het gebied van dierenwelzijn.
Lee voldoet aan 3 van onze 4 kerncriteria. Het merk is niet missiegedreven. Daarnaast krijgen ze van Good on You de score It’s a start:
Lois Jeans is een iconisch Spaans denimmerk, opgericht in 1962. Het merk combineert een rijke geschiedenis met een moderne kijk op denim.
Lois maakt gebruik van enkele milieuvriendelijke materialen, zoals biologisch katoen, en heeft technieken geïmplementeerd om water en chemicaliën te besparen, waaronder laser- en ozontechnologie en eco-washing. Ondanks deze inspanningen zijn er geen bewijzen dat Lois textielafval minimaliseert of maatregelen neemt om plastic verpakkingen terug te dringen. Ook zijn er geen gegevens beschikbaar over hun strategieën om het gebruik van synthetische materialen te beperken.
De eindproductie van Lois vindt plaats in Spanje, waardoor er weinig risico is dat mensenrechten geschonden worden. Het is alleen niet bekend of het merk een gedragscode heeft of regelmatig leveranciers controleert. Daarnaast is er geen informatie beschikbaar over het betalen van een leefbaar loon. Lois is ook niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat het toezicht op arbeidsomstandigheden bemoeilijkt.
Lois gebruikt dierlijke materialen zoals leer en wol, maar heeft geen formeel dierenwelzijnsbeleid. Positief is dat het merk geen gebruik maakt van dons, bont, angora of exotische dierlijke huiden.
Lois voldoet aan 3 van onze 4 kerncriteria. Het merk is niet missiegedreven. Daarnaast krijgen ze van Good on You de score It’s a start:
Het Nederlandse bedrijf G-Star RAW zet zich in om de milieu-impact van hun productie te verminderen door duurzame innovaties. Zo hebben ze de Relz Black Denim ontwikkeld, die gemaakt is van biologisch katoen en geverfd met niet-giftige stoffen.
De jeans van G-Star RAW worden gemaakt van duurzame materialen, waaronder biologisch katoen en gerecyclede stoffen. Ze streven naar een productieproces dat minder belastend is voor het milieu en gebruiken in de laatste fases van de productie geen schadelijke chemicaliën. Het merk is aangesloten bij Made-by en het Better Cotton Initiative, wat bijdraagt aan hun inspanningen voor duurzaamheid. G-Star RAW zet zich ook in tegen ontbossing en maakt gebruik van verftechnieken zonder giftige stoffen.
Het merk werkt aan eerlijke lonen binnen de productieketen, maar er is geen bewijs dat G-Star RAW in de gehele keten leefbare lonen garandeert. Ze zijn niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat onafhankelijke controle op arbeidsomstandigheden beperkt.
G-Star RAW heeft een beleid voor dierenwelzijn. Ze gebruiken geen bont en maken alleen gebruik van wol afkomstig van schapen die goed worden behandeld.
G-Star RAW voldoet voldoet aan 3 van onze 4 kerncriteria. Het merk is niet missiegedreven. Duurzaamheid is heel belangrijk, maar niet het uitgangspunt van het merk. Van Good on You krijgen ze de score Good:
Het Amerikaanse merk Tommy Hilfiger, onderdeel van PVH Corp., heeft duidelijke doelstellingen om de CO2-uitstoot door de hele keten te verminderen en ontbossing tegen te gaan. Het merk is transparant over de bedrijven waarmee het samenwerkt en streeft naar verduurzaming in zowel het productieproces als de toeleveringsketen.
Tommy Hilfiger heeft een collectie duurzame jeans die zijn gemaakt van 100% gerecycled katoen en andere milieuvriendelijke materialen. De jeans worden gewassen met behulp van lasertechnologie in plaats van water, wat aanzienlijke waterbesparingen oplevert. Deze aanpak benadrukt hun inzet voor een duurzamer productieproces.
Het merk hanteert een Code of Conduct voor werknemers in de laatste fases van de productie en heeft een project om lonen in de hele keten te verbeteren, met als doel een leefbaar loon voor alle werknemers. Er wordt alleen nog niet gecommuniceerd over de resultaten van deze inspanningen, waardoor we niet weten wat de impact is.
Tommy Hilfiger heeft een dierenwelzijnsbeleid, maar gebruikt wel dierlijke materialen zoals leer, wol en exotisch haar in hun producten. Dit laat zien dat er nog ruimte is voor verbetering op het gebied van dierenwelzijn en het verminderen.
Tommy Hilfiger voldoet aan 3 van onze 4 kerncriteria.
Het merk is niet missiegedreven. Daarnaast krijgen ze van Good on You de score It’s a start:
Levi Strauss & Co., opgericht in 1853, is het allereerste jeansmerk ter wereld. Het begon met de productie van broeken voor goudzoekers en boeren. Tegenwoordig richt het merk zich op verduurzaming en innovatie. Het merk heeft duidelijke doelen gesteld om CO₂-uitstoot te verminderen en communiceert transparant over hun resultaten. Levi’s streeft ernaar om betere, duurzame kleding te maken die lang meegaat en heeft de ambitie om in de toekomst volledig circulair te worden.
Levi’s maakt gebruik van innovatieve materialen zoals hennep en gerecycled textiel om de milieu-impact te verlagen. Het merk bespaart water tijdens het productieproces en verwijdert schadelijke chemicaliën. Ook willen ze de levensduur van de jeans verlengen en is er een reparatieservice.
Op het gebied van mensenrechten kan Levi Strauss & Co. nog stappen zetten. Hoewel het merk transparant is over de bedrijven waarmee het samenwerkt, is er geen bewijs dat het vakbondsrechten, dwangarbeid en gendergelijkheid bevordert. Ook ontbreken duidelijke standaarden voor leefbare lonen en veilige werkomstandigheden. Het merk is niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat onafhankelijk toezicht op arbeidsomstandigheden beperkt.
Levi Strauss & Co. heeft een dierenwelzijnsbeleid, maar gebruikt wel dierlijke materialen zoals wol, leer en veren. Dit maakt het merk niet volledig diervriendelijk.
Levi Strauss & Co. voldoet aan 3 van onze 4 kerncriteria. Het merk is niet missiegedreven. Daarnaast krijgen ze van Good on You de score Good, maar wel met een paar 3-en:
7 For All Mankind is een Amerikaans denimmerk dat bekend staat om innovatieve stoffen, goede pasvormen en mooie afwerkingen. Hun collecties bestaan uit jeans voor mannen en vrouwen en andere kledingstukken en accessoires. Op het gebied van duurzame productie is het merk minder vooruitstrevend.
7 For All Mankind maakt weinig gebruik van milieuvriendelijke materialen en er is geen bewijs dat het effectieve maatregelen neemt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen of textielafval te minimaliseren. Hierdoor blijft de milieu-impact van hun jeansproductie aanzienlijk. Er zijn geen inspanningen bekend om de levensduur van hun kleding te verlengen.
Een deel van de toeleveringsketen is gecertificeerd door de Fair Labor Association (FLA), maar er is geen bewijs dat 7 For All Mankind leefbare lonen betaalt of diversiteit en inclusie ondersteunt binnen hun productieketen. Het merk is niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat onafhankelijke controle op arbeidsomstandigheden beperkt.
7 For All Mankind heeft geen duidelijk dierenwelzijnsbeleid, ondanks het gebruik van dierlijke materialen zoals leer, wol en zijde. Dit maakt het merk minder diervriendelijk, met aanzienlijke ruimte voor verbetering op dit gebied.
7 For All Mankind voldoet aan geen van onze kerncriteria. Het krijgt van Good on You de score Not good enough:
CLOSED positioneert zichzelf als een merk dat de impact op het milieu wil verminderen door het gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen en lokale productie. Daarnaast bespaart CLOSED water in het productieproces en de meeste denim wordt zonder chemicaliën gewassen met behulp van ozongassen, lasers of kunststenen.
Naast het gebruik van milieuvriendelijke materialen, wast CLOSED met ozongassen en lasers om water en chemicaliën te besparen. Volgens Good on You kan dat beter.
CLOSED heeft een Code of Conduct die aansluit bij de ILO-principes en controleert alle leveranciers in de laatste fase van het productieproces. Ze zijn goed op de hoogte van de herkomst van materialen in hun keten, maar er is geen bewijs dat ze leefbare lonen garanderen. Het merk is aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat hun inzet voor arbeidsomstandigheden versterkt, maar volgens Good on You zijn verdere stappen nodig.
CLOSED gebruikt dierlijke materialen zoals leer, exotisch haar, zijde en wol. De wol die ze gebruiken is afkomstig van schapen die goed worden behandeld. Ondanks hun dierenwelzijnsbeleid laat het gebruik van exotische materialen zien dat er ruimte is voor verbetering op dit gebied.
CLOSED voldoet aan 1 van onze 4 kerncriteria; het merk heeft uitgangspunt kleding te produceren van hernieuwbare grondstoffen. Verder krijgt het van Good on You de score Not good enough:
Diesel is een Italiaans kledingmerk opgericht in 1978. Het merk heeft wereldwijd bekendheid verworven met zijn trendy jeanscollecties en richt zich op zowel mannen als vrouwen. Ondanks de populariteit van Diesel, scoort het merk op het gebied van duurzaamheid en ethische productie laag.
In het productieproces ligt de focus niet op duurzaamheid. Het merk gebruikt weinig milieuvriendelijke materialen en communiceert niet over inspanningen om afval of chemische stoffen in het productieproces te beperken. Ook is het niet bekend of Diesel innovatieve productiemethoden gebruikt of circulaire doelstellingen heeft.
Diesel biedt beperkte informatie over de arbeidsomstandigheden in hun toeleveringsketen. Het merk is niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation, maar er is geen bewijs dat werknemers in de productieketen leefbare lonen ontvangen, vakbondsrechten worden gerespecteerd of gendergelijkheid wordt bevorderd.
Het merk heeft geen duidelijk dierenwelzijnsbeleid, ondanks het gebruik van dierlijke materialen zoals leer en wol. Diesel maakt geen gebruik van bont of exotische huiden, maar het is ook niet bekend of ze stappen zetten om dierlijke producten helemaal te vermijden.
Diesel is niet transparant en voldoet daardoor aan geen van onze kerncriteria. Daarnaast krijgt het merk van Good on You de score Not good enough.
Guess heeft een doelstelling om de CO2-uitstoot van de eigen organisatie te verminderen, maar deze doelstelling wordt niet doorgetrokken naar de gehele toeleveringsketen. Er is ook geen bewijs wat de resultaten van deze doelstellingen zijn.
Er zijn geen aanwijzingen dat Guess gebruik maakt van milieuvriendelijke materialen of innovatieve productiemethoden om de impact op het milieu te beperken. Er is geen duidelijk beleid om watergebruik of chemisch gebruik in het productieproces te verminderen en het merk lijkt geen focus te hebben op het minimaliseren van afval.
Op het gebied van mensenrechten heeft Guess ruimte voor verbetering. Er is geen bewijs dat het merk leefbare lonen betaalt aan werknemers in de toeleveringsketen. Daarnaast is Guess niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat onafhankelijke controle op arbeidsomstandigheden beperkt.
Guess heeft geen dierenwelzijnsbeleid en gebruikt dierlijke materialen zoals leer, wol, dons, haar van exotische dieren en zijde. Positief is dat het merk geen bont, angora of exotische huiden gebruikt, maar het gebrek aan een structureel beleid laat veel ruimte voor verbetering op dit gebied.
Guess voldoet aan geen van onze kerncriteria. Daarnaast krijgt het merk van Good on You de score Not good enough:
H&M is een van de grootste fast fashion-merken ter wereld, opgericht in 1947 in Zweden. Het merk staat bekend om zijn betaalbare, trendy kleding die snel wordt geproduceerd om in te spelen op de laatste modetrends. Hoewel H&M populair is en het bedrijf veel doet aan duurzaamheid, blijft het worstelen met de impact van het massaproductiemodel op milieu, mensen en dieren.
Met de Conscious Collection biedt H&M een selectie kledingstukken gemaakt van gerecyclede materialen en biologisch katoen. Deze inspanningen worden echter overschaduwd door de snelheid waarmee collecties worden geproduceerd, wat overconsumptie stimuleert. Daarnaast kan de transparantie in de toeleveringsketen nog beter. Dat is een uitdaging door het grote aantal partners, maar daardoor is het moeilijk om de duurzaamheidsclaims te verifiëren.
H&M is niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation en er is geen bewijs dat het merk leefbare lonen betaalt in zijn toeleveringsketen. Ondanks enkele inspanningen om ethische arbeidsomstandigheden te bevorderen.
H&M vermijdt materialen zoals bont en angora, wat een positieve stap is. Toch gebruikt het merk leer en wol zonder een duidelijk dierenwelzijnsbeleid. Dit beperkt de vooruitgang van het merk op het gebied van diervriendelijke mode.
H&M voldoet aan 2 van onze 4 kerncriteria: het produceert jeans van hernieuwbare grondstoffen en gerecyclede materialen én het maakt recyclebare jeans. Van Good on You krijgt H&M de score Not good enough:
Monki is een Zweeds modemerk dat betaalbare mode centraal stelt. Het maakt deel uit van de H&M Group. Monki heeft een fast fashion-model met snel wisselende trends en regelmatige nieuwe collecties, wat bijdraagt aan overconsumptie en een negatief effect heeft op het milieu en de biodiversiteit.
Monki heeft stappen gezet richting duurzaamheid door het gebruik van milieuvriendelijke materialen, maar het merk gebruikt nog chemicaliën. In 2030 wil Monki volledig duurzaam zijn, maar het is onduidelijk hoe ver het merk is.
Op het gebied van arbeidsomstandigheden scoort Monki matig. Er is geen bewijs dat het leefbare lonen betaalt in zijn toeleveringsketen of actief diversiteit en inclusie ondersteunt.
Monki heeft een formeel beleid dat is afgestemd op de ‘Five Domains’ van dierenwelzijn. Het merk gebruikt geen leer, dons, bont, angora of exotisch dierlijk leer, maar maakt wel gebruik van exotisch dierlijk haar en wol, waarvan een deel is gecertificeerd door de Responsible Wool Standard.
Monki voldoet aan 2 van onze 4 kerncriteria: het produceert jeans van hernieuwbare grondstoffen en gerecyclede materialen én het maakt recyclebare jeans. Daarnaast krijgt het van Good on You de score It's a start:
Pepe Jeans is een internationaal bekend merk dat denim en casual mode verkoopt. Hoewel het merk wereldwijd populair is, blijft het op het gebied van duurzaamheid en ethische productie ver achter.
Pepe Jeans is niet transparant over het productieproces of de impact ervan op het milieu. Het gebruik van milieuvriendelijke materialen is minimaal, en er zijn geen bewijzen van maatregelen om het gebruik van schadelijke chemicaliën, afval of waterverbruik te verminderen. Het ontbreken van concrete stappen richting duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt.
Pepe Jeans levert geen informatie over de arbeidsomstandigheden in hun toeleveringsketen. Er is geen bewijs dat het merk leefbare lonen betaalt of zich inzet voor veilige en gezonde werkomstandigheden.
Op het gebied van dierenwelzijn heeft Pepe Jeans ruimte voor verbetering. Het merk gebruikt dierlijke materialen zoals leer, wol en haar van exotische dieren, zonder een duidelijk beleid om het welzijn van dieren te garanderen. Dit maakt het merk niet diervriendelijk.
Het is onduidelijk of Pepe Jeans voldoet aan de kerncriteria. De informatie staat niet op de website. Daarom staat dit merk in de categorie achterblijvers. Ook krijgt het merk van Good on You de score We avoid:
Het Italiaanse Replay staat bekend om zijn stijlvolle jeans en het statement ‘jeans blend with the body’. Hoewel het merk kwalitatief hoogwaardige jeans produceert die langer meegaan dan een seizoen, blijft het op veel vlakken op het gebied van duurzaamheid en ethische productie achter.
Replay heeft duurzaamheidsdoelen gesteld om zijn milieu-impact te verminderen. Het merk gebruikt milieuvriendelijke materialen zoals biologisch en gerecycled katoen in zijn collecties. Met innovatieve technieken zoals laser- en ozon-wasprocessen bespaart Replay water en vermindert het de uitstoot van schadelijke stoffen. De Hyperflex Re-Used-collectie, gemaakt van gerecyclede vezels en garens, benadrukt hun inspanningen voor circulaire mode. Ondanks deze stappen blijft de duurzaamheid van het merk beperkt, daarnaast is er weinig informatie over andere milieuvriendelijke initiatieven.
Op het gebied van arbeidsomstandigheden scoort Replay niet goed. Er is geen bewijs dat het merk leefbare lonen betaalt, diversiteit ondersteunt of financiële zekerheid biedt aan zijn leveranciers. De Code of Conduct omvat slechts basisprincipes van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), en tijdens de COVID-19-pandemie heeft Replay geen adequate beschermingsmaatregelen voor werknemers laten zien. Het merk is niet aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat onafhankelijke controle bemoeilijkt.
Replay heeft geen dierenwelzijnsbeleid en gebruikt dierlijke materialen zoals leer, wol, exotisch haar en zijde. Er is geen transparantie over de herkomst van deze materialen, waardoor het dierenwelzijn niet gegarandeerd kan worden.
Replay voldoet aan 1 van onze 4 kerncriteria: het produceert een aantal jeans van hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast krijgt het merk van Good on You de score Not good enough:
Wrangler is een iconisch denimmerk dat zich richt op een duurzamere samenleving door zijn ecologische voetafdruk te verminderen. Wrangler heeft een wetenschappelijk onderbouwd doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen in zowel zijn directe activiteiten als toeleveringsketen te verminderen.
Wrangler produceert jeans die ontworpen zijn om lang mee te gaan, wat bijdraagt aan een circulaire mode-industrie. Het merk gebruikt biologisch katoen en waterbesparende technieken zoals waterloze verfprocessen. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, kan Wrangler meer doen om transparantie in de toeleveringsketen te waarborgen en het gebruik van milieuvriendelijke materialen verder uit te breiden.
Op het gebied van arbeidsomstandigheden is er ruimte voor verbetering. Er is geen bewijs dat Wrangler leefbare lonen garandeert in zijn toeleveringsketen, noch dat het merk transparant rapporteert over de sociale impact van zijn productieprocessen. Zonder aansluiting bij organisaties zoals de Fair Wear Foundation ontbreekt onafhankelijke controle op arbeidsomstandigheden.
Wrangler heeft geen volledig geïmplementeerd dierenwelzijnsbeleid. Het merk gebruikt dierlijke materialen zoals leer en wol zonder duidelijke informatie over de herkomst of naleving van dierenwelzijnsstandaarden. Hoewel Wrangler geen gebruik maakt van bont of exotische huiden, is er nog ruimte voor verbetering op het gebied van diervriendelijke alternatieven.
Wrangler werkt aan duurzame materialen en circulaire jeans en maakt producten die lang meegaan, maar voldoet aan 1 van onze 4 kerncriteria: het produceert een aantal jeans van hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast krijgt het van Good on You de score It’s a start:
Zara, eigendom van Inditex, profileert zich op zijn website als een merk dat duurzaamheid centraal stelt, met ambitieuze doelen zoals klimaatneutraliteit in 2040 en een circulaire aanpak. Het is niet bekend hoever Zara is met het bereiken van de doelstellingen.
Volgens hun eigen informatie streeft Inditex naar het gebruik van 100% duurzame en gerecyclede vezels tegen 2030, investeert het in technologieën die water en energie besparen, en zet het in op het ondersteunen van eerlijke arbeidspraktijken in de toeleveringsketen. Maar de beoordeling van Good On You wijst op verschil tussen deze beloften en de praktijk.
Hoewel Inditex via zijn website grote duurzaamheidsambities communiceert, blijft er een kloof tussen deze doelen en de onafhankelijke evaluatie van hun prestaties, vooral op het gebied van arbeidsrechten, textielafval en transparantie. Consumenten die kiezen voor Zara moeten zich bewust zijn van deze discrepantie tussen beloftes en realiteit.
De Inditex-website vermeldt ook dat het merk zich inzet voor een verantwoorde toeleveringsketens, maar volgens Good On You ontbreekt bewijs dat leefbare lonen worden gegarandeerd.
Voor dierenwelzijn wijst Zara op een beleid dat is afgestemd op de ‘Five Freedoms’, maar Good On You benadrukt dat er geen mechanismen zijn om dit effectief te implementeren.
Zara zegt te werken aan duurzaamheid, maar door de snelle productie en het grote aantal collecties, zorgt Zara juist voor overconsumptie. Daardoor voldoet het aan 0 van onze 4 kerncriteria. Ook krijgt het merk van Good on You de score Not good enough:
Fast fashion bedrijven brengen extreem veel collecties, tussen de 50 en 100, per jaar uit. Merken als Zara en H&M introduceren bijvoorbeeld meer dan 20 collecties per jaar, terwijl sommige ultrafast fashion merken als Shein dagelijks nieuwe items lanceren. Deze enorme hoeveelheid collecties is niet alleen overbodig, maar ook schadelijk.
De productie van zoveel kleding stimuleert overconsumptie en leidt tot een cultuur van wegwerpmode, waarbij kledingstukken snel uit de mode raken of van lage kwaliteit zijn, waardoor ze snel kapot gaan. Het gevolg hiervan is een enorme verspilling van grondstoffen, water en energie. Bovendien veroorzaakt het bergen aan textielafval en draagt het bij aan de vervuiling van land en water door de chemicaliën die worden gebruikt in productieprocessen.
Deze manier van produceren is onhoudbaar en roept vragen op over de ethische en ecologische verantwoordelijkheid van deze merken. Het verminderen van het aantal collecties en het focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit is de enige manier om een duurzamere mode-industrie te creëren. Daarom richten we ons in dit overzicht op merken die missiegedreven zijn, slechts een aantal collecties per jaar produceren of het aantal collecties zichtbaar verminderen, tijdloze mode maken en overconsumptie tegengaan.
Het verbeteren van de kwaliteit en levensduur van kleding is cruciaal om de impact van de mode-industrie te verminderen. Kleding van hoge kwaliteit gaat langer mee, wat betekent dat consumenten minder snel nieuwe items hoeven te kopen. Dit verlaagt de vraag naar grondstoffen, energie, en water die nodig zijn voor productie, en vermindert textielafval aanzienlijk.
Bovendien moedigt duurzame kleding een circulaire economie aan, waarbij kleding gerepareerd, hergebruikt of gerecycled kan worden. Als meer merken zich richten op kwaliteit en levensduur, kan dit een domino-effect creëren: consumenten worden bewuster en investeren eerder in duurzame items, wat fast fashion-aankopen ontmoedigt.
Uiteindelijk leidt dit tot minder overproductie, minder afval, en een aanzienlijke verlaging van de ecologische voetafdruk van de mode-industrie. Het is een win-win: voor consumenten die meer waar voor hun geld krijgen en voor de planeet die minder wordt belast.
Merken die doelstellingen hebben om de kwaliteit van de jeans te verbeteren en/of een reparatieservice hebben om de levensduur te verlengen, krijgen van ons een positief oordeel.
Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen zoals biologisch katoen en gerecycled katoen is essentieel voor het verduurzamen van de mode-industrie. Katoen, een 100% natuurlijk product, is een populaire keuze voor jeans vanwege de sterkte, het ademend vermogen en het comfort. Boeren wereldwijd produceren jaarlijks zo’n 25 miljoen ton katoen. Maar de teelt van conventioneel katoen is vaak schadelijk: het vereist grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen die de gezondheid van boeren schaden en de bodem en het drinkwater vervuilen. Dit tast niet alleen de biodiversiteit aan, maar bedreigt ook hele gemeenschappen. Biologisch katoen biedt een beter alternatief, omdat het zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd, wat zowel de natuur als de boeren ten goede komt.
Naast katoen bevatten spijkerbroeken vaak polyester en elastaan voor stretch en comfort, vooral bij skinny jeans. Hoewel deze materialen de draagbaarheid verbeteren, hebben ze een hoge milieu-impact. Polyester en elastaan worden gemaakt van olie, een fossiele grondstof, en maken kleding moeilijker te recyclen. Bovendien komen tijdens het wassen microplastics vrij, die in het milieu terechtkomen. Sommige merken nemen stappen door gerecycled polyester te gebruiken, wat een eerste verbetering is, maar een volledig duurzame oplossing vraagt om het vermijden van fossiele grondstoffen.
Als meer merken overschakelen op biologisch katoen en andere hernieuwbare grondstoffen, zou dit niet alleen de schadelijke effecten van katoenproductie verminderen, maar ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verkleinen. Dit bevordert biodiversiteit, beschermt boeren en maakt jeans gemakkelijker te recyclen. Samen kan dit leiden tot een mode-industrie die minder belastend is voor mens en milieu.
Merken die hernieuwbare grondstoffen, zoals biologisch katoen of gerecycled katoen, gebruiken en concrete doelstellingen hebben om dit percentage nog te verhogen, krijgen van ons een positief oordeel.
Het meenemen van recycling in het ontwerp en de productie is essentieel voor een circulairdere mode-industrie. Wanneer kleding wordt ontworpen met de mogelijkheid om de grondstoffen te hergebruiken, wordt het eenvoudiger om materialen aan het einde van hun levensduur te recyclen. Dit betekent dat jeans bijvoorbeeld moeten worden gemaakt van pure, gemakkelijk scheidbare stoffen zoals 100% katoen, zonder complexe mengsels van polyester en elastaan.
Het vermijden van moeilijk te scheiden materialen en schadelijke afwerkingen voorkomt dat waardevolle grondstoffen verloren gaan op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Ook vermindert een recyclebaar eindproduct de vraag naar nieuwe grondstoffen en verlaagt het de ecologische voetafdruk van de mode-industrie. Als meer merken rekening houden met recycling, ontstaat er een duurzamere cyclus waarin oude kleding wordt omgezet in nieuwe, zonder verdere uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Dit draagt bij aan een schoner milieu, vermindert afval en stimuleert innovatie in duurzame productiemethoden.
Merken die rekening houden met recycling in het ontwerp en de productie, waarvan dus ook het eindproduct recyclebaar is, krijgen van ons een positief oordeel.
Vaak krijgen medewerkers in de mode-industrie die op het land en in de fabrieken werken geen leefbaar loon betaald. Uitbuiting in de vorm van dwang- en kinderarbeid komt in de hele keten nog voor. De prijs voor een kilo katoen daalde sinds de jaren ’80, maar de kosten om katoen te verbouwen stegen. Om enig inkomen te verwerven laten katoenboeren in bijvoorbeeld India hun eigen kinderen op het land meewerken om katoen te plukken.
Met een eerlijke prijs voor de boeren en een leefbaar loon voor de werknemers van een fabriek kunnen gezinnen wel worden onderhouden. Het gaat dan om de basisbehoeften als voeding, woonruimte, kleding, zorg en onderwijs. Daarnaast is er een klein bedrag over om te sparen voor onvoorziene uitgaven. De hoogte van dit leefbare loon hangt af van het land of de regio waar de fabriek staat.
Voor de beoordeling van een leefbaar loon keken we naar de analyse van Good on You. Is het merk aangesloten bij Fair Wear Foundation of heeft het beleid rond leefbaar loon en mensenrechten? Dan krijgt het een positieve beoordeling.
Een sterk dierenwelzijnsbeleid is een belangrijk aspect van duurzame en ethische mode. Veel modebedrijven gebruiken dierlijke materialen zoals wol en leer. Denk aan het label op de achterkant van je jeans. Ondanks dat het vaak details zijn, brengt de productie hiervan vaak dierenleed en een hoge ecologische impact met zich mee. Zo vereist leerproductie intensieve veehouderij, wat niet alleen schadelijk is voor dieren, maar ook voor het milieu door de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing en het gebruik van schadelijke chemicaliën bij het looien.
Wolproductie kan gepaard gaan met pijnlijke praktijken zoals mulesing, wat het welzijn van schapen ernstig schaadt. Bedrijven die kiezen voor natuurlijke en diervriendelijke grondstoffen zoals biologisch katoen, hennep, of alternatieven voor leer zoals paddenstoelleer, tonen een grotere verantwoordelijkheid naar dieren en het milieu. Door dierlijke materialen te vermijden, verminderen ze de vraag naar intensieve veeteelt en dragen ze bij aan het behoud van biodiversiteit en dierenrechten.
Een duidelijk en transparant dierenwelzijnsbeleid geeft consumenten ook de mogelijkheid om een ethisch verantwoorde keuze te maken en ondersteunt een mode-industrie die respect heeft voor zowel dier als natuur.
Voor de beoordeling van het dierenwelzijnsbeleid van merken keken we naar de analyse van Good on You. Heeft het merk een dierenwelzijnsbeleid waarin staat dat het merk bijvoorbeeld geen gebruik maakt van leer/wol zonder certificering (zoals PETA Cruelty-Free), dan krijgen ze van Good on You een positief oordeel.
Voor alles wat groeit, is water nodig. Vooral de katoenplant gebruikt veel water om te groeien. Om één paar jeans te produceren is voor het hele proces van katoen tot eindproduct 10.000 liter water nodig. Dit water wordt vaak verbruikt in landen waar water al schaars is en dat gaat ten koste van de beschikbaarheid van (schoon) drinkwater voor de bevolking en ecosystemen. De bevolking van het gebied en de ecosystemen concurreren daardoor als het ware met de waterbehoefte van een bedrijf. Duurzame bedrijven houden rekening met de waterbehoefte en ecosystemen waarin ze actief zijn, maar dat is niet bij alle bedrijven het geval. Als merken reststromen als grondstof gebruiken, kost dat veel minder water. Net als bij basisgewassen, zoals hennep en bamboe, die minder water nodig hebben om te groeien.
Naast het hoge watergebruik is het gebruik van chemicaliën in de mode-industrie een groot probleem. Om gewassen beter te laten groeien, gebruiken veel boeren chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren voor de omgeving en de werknemers van de fabrieken, waarin vaak wordt gewerkt zonder bescherming. In veel landen worden de reststromen met chemicaliën vaak op onverantwoorde wijze geloosd, waardoor ze de natuur, het drinkwater en de bevolking kunnen schaden. Ook tijdens de productie van jeans worden chemicaliën vaak in grote hoeveelheden gebruikt. Stof wordt gezandstraald, gebleekt, of honderden keren met stenen gewassen om een versleten look te krijgen. Het zandstralen leidt tot fijnstof dat zich in de longen van werknemers nestelt, en het bleken met chemische middelen vormt ernstige gezondheidsrisico’s.
Duurzame merken maken gebruik van innovatieve technieken om watergebruik en chemische belasting te verminderen. Ze kiezen bijvoorbeeld voor plantaardige verf of ozon-wasprocessen in plaats van chemisch bleken, en ontwerpen jeans zonder onnodige bewerkingen. Door deze aanpak verminderen ze de negatieve impact op werknemers, lokale gemeenschappen en ecosystemen. Duurzaam water- en chemicaliënbeheer is daardoor niet alleen essentieel voor een gezondere planeet, maar ook voor het creëren van een eerlijkere en veiligere industrie voor iedereen die daarbij betrokken is.
Voor de beoordeling van het chemicaliën- en waterbeleid van merken keken we naar de analyse van Good on You. Heeft het merk beleid om water te besparen en het gebruik van chemicaliën te vermijden? Dan krijgen ze een positief oordeel.
Keurmerken zijn cruciaal voor de mode-industrie omdat ze transparantie en geloofwaardigheid bieden in een sector die vaak wordt gekenmerkt door complexe en ondoorzichtige ketens. Voor consumenten functioneren keurmerken als een betrouwbare indicator van duurzaamheid, ethiek, en kwaliteit. Ze helpen bij het onderscheiden van merken die daadwerkelijk inspanningen leveren voor een betere mode-industrie van merken die zich schuldig maken aan greenwashing.
Voor de industrie zelf bieden keurmerken een duidelijke standaard en meetbare richtlijnen op gebieden zoals milieu-impact, arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn, en chemicaliëngebruik. Certificeringen zoals GOTS (Global Organic Textile Standard), Fair Wear Foundation, en PETA-approved Vegan dwingen merken om hun productieprocessen te verbeteren en verantwoording af te leggen. Dit draagt niet alleen bij aan een duurzamere productie, maar stimuleert ook innovatie in materialen en technieken.
Keurmerken hebben ook invloed op de hele keten. Ze zetten druk op leveranciers om hogere normen na te streven, zorgen voor betere arbeidsomstandigheden, en helpen om schadelijke milieueffecten te minimaliseren. Ze vormen een basis waarop overheden en niet-gouvernementele organisaties beleid kunnen bouwen en consumenten kunnen vertrouwen op betrouwbare informatie.
Kortom, keurmerken zijn niet alleen een instrument voor verandering, maar ook een signaal aan de industrie en consumenten dat een meer ethische en duurzame toekomst mogelijk is. Ze maken duurzame keuzes toegankelijker en helpen om een industrie die vaak gericht is op winst ten koste van alles, om te buigen naar een industrie die waarde hecht aan mens, dier en milieu.
De volgende keurmerken zijn belangrijk in de mode-industrie:
GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het is een internationaal keurmerk dat van vezel tot kledingstuk eisen stelt aan de productie en de omstandigheden waaronder het kledingstuk is gemaakt. Tenminste 70% van de vezels moet biologisch zijn. Dan mag de producent de tekst gebruiken Made with Organic. Is 95% van het materiaal biologisch, dan mag het de tekst Organic dragen. De GOTS-certificering richt zich alleen op een eerlijk loon voor de mensen die de kleding maken en stelt eisen voor de verpakking van het product en de fournituren. Het zegt niets over de prijs die de boeren ontvangen.
Voor kleding is er een Fairtrade Textile Production Standard. Dit keurmerk is er voor alle werknemers in de kledingindustrie. Van de verwerking van de grondstof tot aan de winkel. Alle werknemers hebben recht op een gezonde en veilige werkomgeving, een minimumloon en het recht om zich in vakbonden te organiseren. Dit keurmerk heeft ook eisen voor het milieu. Zo mogen er geen gevaarlijke stoffen worden gebruikt en zijn er eisen voor afval-, energie- en waterbeheer.
Fairtrade Cotton is een keurmerk voor de katoenboeren. Dit keurmerk geeft aan dat de boer een gegarandeerde prijs voor de katoen ontvangt, maar ook voor dit keurmerk gelden milieueisen. Boeren moeten voldoen aan nationale- en internationale regelgeving op het gebied van milieubescherming.
Als merk kun je lid worden van de Fair Wear Foundation. Dit is geen keurmerk, maar het is een gedragscode. De Fair Wear Foundation eist van de leden dat ze stappen zetten om de arbeidsomstandigheden in de fabrieken te verbeteren. De gedragscode is gebaseerd op 8 internationaal erkende arbeidsnormen. Hieronder vallen een leefbaar loon en veilige werkomstandigheden. Het logo van de Fair Wear Foundation staat niet op kledingstukken, omdat het op dit moment nog onrealistisch is om kleding te certificeren als 100% eerlijk.
OEKO-TEX Standaard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel. Als een product dit keurmerk draagt, betekent het dat het getest is op schadelijke stoffen, die bijvoorbeeld een allergische reactie kunnen veroorzaken. OEKO-TEX Standaard 100 werkt met grenswaarden in het eindproduct. Daardoor stellen ze eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen.
De Organic Content Standaard is een standaard voor het tracken en verifiëren van biologische materialen in eindproducten. Het gaat om producten die 95 tot 100% biologisch materiaal bevatten. De norm geeft de aanwezigheid en de hoeveelheid aan van het biologische materiaal in het eindproduct en controleert de weg die de grondstoffen aflegden van bron tot product.
Dit PETA-keurmerk geeft aan dat een merk volledig vrij is van dierlijke producten. Dat geldt voor het eindproduct, maar ook voor de hele productieketen.
Heeft het merk een of meerdere keurmerken? Dan krijgen ze van ons een positief oordeel.
Bij de beoordeling van de merken hebben we ook nog gekeken naar de score op het platform Good On You (GOY). GOY onderzocht duizenden kledingmerken en gaf ze een duurzaamheidsscore op basis van 3 criteria: de impact van het merk op de planeet, mensen, en dieren.
De score ligt tussen de 1 en de 5: 5 punten is helemaal duurzaam, 1 punt helemaal niet. Op basis van de gemiddelde score geven ze een eindoordeel. Met deze informatie helpt het platform consumenten om duurzame keuzes te maken.
De merken in de categorie koplopers voldoen aan al onze kerncriteria en scoren goed op de overige criteria. Van Good on You krijgen ze minimaal 4 van de 5 punten voor alle de 3 categorieën (planeet, mensen en dieren).
1. Het merk is missiegedreven, streeft ernaar om het aantal collecties per jaar te verminderen en/of gaat overconsumptie tegen door tijdloze items te produceren die lang meegaan.
2. Het merk produceert kleding met een lange levensduur.
3. Het merk gebruikt hernieuwbare grondstoffen.
4. Het merk maakt recyclebare jeans en jeans met gerecyclede materialen.
Overige criteria:
De merken in de categorie middenmoters voldoen aan 3 van onze 4 kerncriteria en scoren goed of werken aan de overige criteria. Van Good on You krijgen ze minimaal 3 van de 5 punten in alle categorieën (planeet, mensen en dieren).
Kerncriteria:
1. Het merk is missiegedreven, streeft ernaar om het aantal collecties per jaar te verminderen en/of gaat overconsumptie tegen door tijdloze items te produceren die lang meegaan.
2. Het merk produceert kleding met een lange levensduur.
3. Het merk gebruikt hernieuwbare grondstoffen.
4. Het merk maakt recyclebare jeans en jeans met gerecyclede materialen.
Overige criteria:
De merken in de categorie achterblijvers voldoen aan 2 of minder van onze 4 kerncriteria en scoren niet goed op, of werken niet, aan de overige criteria. Of ze zijn daar niet transparant over. Van Good on You krijgen ze 3 of minder punten in alle categorieën (planeet, mensen en dieren).
Kerncriteria:
1. Het merk is missiegedreven, streeft ernaar om het aantal collecties per jaar te verminderen en/of gaat overconsumptie tegen door tijdloze items te produceren die lang meegaan.
2. Het merk produceert kleding met een lange levensduur.
3. Het merk gebruikt hernieuwbare grondstoffen.
4. Het merk maakt recyclebare jeans en jeans met gerecyclede materialen.
Overige criteria:
We onderzochten de jeansmerken in deze gids op basis van openbare bronnen en informatie van de websites van de merken en verschillende retailers. Heb je aanvullende informatie die je wilt delen in het voordeel van een merk? Of beschik je over informatie die aangeeft dat een bewering niet klopt? Laat het ons dan weten.
In de gids staan ook populaire merken, zoals H&M en Zara. Zij vallen onder grote beursgenoteerde bedrijven die wij onderzoeken op duurzaamheid. ASN Impact Investors heeft in augustus 2024 al haar andere beleggingen in de kledingindustrie verkocht. De reden hiervoor is dat de kledingbedrijven te weinig doen om te verduurzamen en geen circulair bedrijfsmodel gebruiken. ASN Impact Investors sluit sindsdien kledingbedrijven uit die fast fashion produceren en onvoldoende stappen zetten richting een circulair businessmodel. Op de website van ASN Bank kun je meer lezen over hoe we bedrijven onderzoeken en beoordelen.
Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.