Vraag me naar de mooiste plek in de stad Groningen en ik zeg: het Noorderplantsoen. Hier worden studenten verliefd, brengen gezinnen hun zondag door en zingen Groningers liefkozend over het gras. Toch had het park er ook heel anders uit kunnen zien. Een piepklein verschil tijdens een referendum in de jaren ‘90 maakt nu een levensgroot verschil. Dit biedt hoop na de verkiezingen van 22 november.

Het Noorderplantsoen werd aan het eind van de 18e eeuw aangelegd. Om kwetsbare aanplant van bomen en struiken te beschermen kende het park een rustige start. Dat veranderde geleidelijk in de 20e eeuw. Niet door de opening van een muziekkoepel of de start van een festival maar vooral door het autoverkeer. Ja je leest het goed, een autoweg door het Noorderplantsoen die drukker en drukker werd.  

Nipte overwinning

In 1994 waren bewoners de drukte zat en kwam er een referendum over het afsluiten van deze weg. Het werd met 51% een nipte overwinning voor de parkliefhebbers. De weg werd omgeleid en het park kreeg zijn rust terug. Toen ik dat getal -51%- laatst van een Groninger hoorde was ik verrast. Waarom koos maar liefst 49% van de inwoners voor behoud van een vieze, lawaaiige weg door het park? Ik kan het maar moeilijk begrijpen. 

Dat gevoel had ik nog meer na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. De dag na de verkiezingen voelde ik me verslagen en kon ik maar niet begrijpen waarom zo’n grote groep voor regressief beleid stemt. Het is nu bijna een maand later. Hoe is het met jouw verkiezingsblues? Misschien dat het verhaal over de wegafsluiting in het Noorderplantsoen een inspiratiebron kan zijn. Een weg omleiden of een land leiden is natuurlijk niet hetzelfde. Maar toch biedt deze groene Groningse overwinning inzicht in hoe verkiezingen uit kunnen pakken. 

“Het Noorderplantsoen is het levende bewijs dat onze inspanningen voor een groenere, duurzamere en eerlijkere wereld hun vruchten afwerpen”

Lior Steinberg

Planoloog & fan van het Noorderplantsoen

Stel: er wordt vandaag weer een referendum in Groningen georganiseerd. De inzet? Een autoweg door het Noorderplantsoen. In de loop der jaren heb ik deze vraag aan tientallen Groningers gesteld. Wat denk je? Geen van hen kon zich ook maar voorstellen hoe een autoweg het park zou doorkruizen. Deze casus laat zien hoe meningen door de jaren heen kunnen verschuiven. Het laat zien dat verandering mogelijk is en vaak dichterbij is dan jij en ik denken. Ga maar na: aanvankelijk was bijna de helft van de Groningers tegen de omvorming van het park, maar nu is het ondenkbaar dat ze de weg terug willen en een deel van het park ervoor gaan afbreken.  

Niet in steen gebeiteld

Deze mentaliteitsverandering is cruciaal. Het laat zien dat meningen en overtuigingen niet in steen gebeiteld zijn. Het perspectief van mensen evolueert, vaak geleid door ervaring, bewustzijn en onderwijs. We moeten blijven werken aan positieve verandering en pleiten voor beleid dat zowel het milieu als de samenleving ten goede komt.

Dit vraagt om doorzettingsvermogen en geduld. Net als het Noorderplantsoen, dat ooit op het punt stond opgeslokt te worden door het Groningse autoverkeer. Loop er nu rond en het is een gekoesterde plek voor ontspanning en ontmoeting. Het levende bewijs dat onze inspanningen voor een groenere, duurzamere en eerlijkere wereld vruchten afwerpen. 

Laten we, aan het eind van een bewogen jaar, afspreken dat we doorgaan. Misschien ben je geïnspireerd door het verhaal van Groningen, of door andere kleine overwinningen in je eigen leefomgeving. Verandering is niet alleen een mogelijkheid, het gebeurt ook in het echt. Geloof je me niet? Probeer dan maar eens met een auto door het mooiste park van Groningen te rijden. Ik zie je op het gras van het Noorderplantsoen!