Ik zat laatst met een vriend op een caféterras omringd door oude grote bomen. Ondanks de mooie omgeving zat mijn vriend er niet helemaal ontspannen bij. Hij stond op het punt zijn appartement te verkopen en had al een (veel te hoog) bod gedaan op een nieuw appartement.

We bespraken hoe hij een goede prijs voor zijn huis kon krijgen door kleine verbeteringen aan te brengen. ‘Misschien de muren verven of opnieuw inrichten?’, opperde hij. Het kan veel eenvoudiger’, antwoordde ik. ‘Plant een mooie, grote boom voor je huis.’ 

Groen = goud waard

Mijn vriend lachte, maar ik meende het echt. Natuurlijk heb ik deze truc - het planten van een boom om de waarde van een huis te verhogen - nog nooit zelf uitgeprobeerd. Maar ik zou het niet voorstellen zonder enig bewijs. Want wat blijkt; groen is goud waard. De nabijheid van, of beter nog, het uitzicht op groene ruimten en volwassen bomen kan de waarde van een woning aanzienlijk verhogen. Europese, Amerikaanse en Chinese studies hebben dit effect bevestigd. Zo toonde een onderzoek in Amsterdam uit 2019 aan dat kwaliteitsgroen op 250 meter afstand van een huis de waarde van dat huis met wel 9% kan verhogen.

Op dit punt denk je misschien: "Serieus? Het laatste wat Nederland nodig heeft zijn duurdere huizen." Als meer natuur onze toch al zo dure huizen nóg duurder maakt, moeten we dat dan niet vermijden? Nou, dat is net zoiets als appartementen bouwen zonder ramen: het zal ze zeker goedkoper maken, maar het worden ook vreselijke plekken om in te wonen. Wonen in een huis zonder ramen maakt je depressief en ziek, en het blijkt dat ver weg wonen van groen een vergelijkbaar effect heeft.

“Zou toegang tot groen geen basisrecht moeten zijn, net als toegang tot scholen en gezondheidszorg? ”

Lior Steinberg

Bomentaxateur

De natuur is goed voor mensen en werkt als een magische pil. Het verbetert het welzijn, gezondheid en geluk. Een beroemd onderzoek uit 1984 toonde aan dat patiënten met kamers die uitkijken op groen sneller herstelden. Onderzoekers hebben de nabijheid van groene ruimten in verband gebracht met een lager risico op obesitas, een lagere bloeddruk, een hoger IQ en een betere mentale gezondheid. Een recente studie uit Vlaanderen toonde aan dat kinderen die in de buurt van groen wonen, sterkere botten ontwikkelen.

Groen: een basisrecht

We moeten ons dan ook afvragen hoe we op een punt zijn gekomen dat we zoveel moeten betalen om van deze voordelen te kunnen genieten. Zou toegang tot groen geen basisrecht moeten zijn, net als toegang tot scholen en gezondheidszorg? Ik vind van wel. En het is volgens mij prima mogelijk om onze leefomgeving te vergroenen, de gezondheid van mensen te verbeteren zonder dat een opwaarts effect heeft op de prijzen van huizen. 

Het is eigenlijk heel eenvoudig: maak alle straten groener. Het klinkt misschien naïef, maar als we dit kunnen bereiken, zal groen geen rol meer spelen in de prijs van huizen. Als planoloog begrijp ik ook wel dat dit niet zo makkelijk uitvoerbaar is. Er zijn altijd excuses om de status quo te handhaven, maar we kunnen ook aan creatieve oplossingen denken. Gemeentes  kunnen bijvoorbeeld een boom planten naast elk verkocht huis. Dit zijn meer dan 150.000 nieuwe bomen per jaar. Heel snel zullen onze straten erg groen worden. Het leven is een feest, je moet alleen zelf de bomen planten.