In Nederland is stilte een schaars goed. Daar kwam Lior deze zomer achter op zijn nieuwe dakterras. Wat doet lawaai met je? Hij nam een duik in onderzoek over de effecten van geluidsoverlast.
Dit jaar heb ik mijn dakterras opnieuw ingericht. Het is mijn stukje paradijs, mijn groene oase in Rotterdam. Er staan bomen en gezellige bankjes. Omdat het aan de achterkant van het gebouw is gesitueerd, heb ik geen last van het verkeerslawaai in de straat onder mij.
Op een zomerse middag had ik me op mijn hagelnieuwe dakterras geïnstalleerd. Onder een boom, in de schaduw. Tijd voor een siësta. Toen ik mijn ogen had gesloten hoorde ik een luid zoemende brom. De airco-unit op het dak van mijn buurman hield geen rekening met mijn vredige dagdromen. Einde siësta.
Hoe storend is hard geluid?
Nu denk je misschien: "Echt waar? Het geluid van een airco? Is dat zo storend?" Mijn antwoord is: ja! Lawaai in de woonomgeving heeft veel ernstigere gevolgen dan alleen een verstoorde siësta. Continue geluidsoverlast kun je zien als een stille – of eigenlijk luidruchtige - bedreiging voor de gezondheid.
Voordat je denkt dat ik op mijn dakterras een permanente zonnesteek heb opgelopen stel ik voor om een duik in de koude feiten te nemen. Het Europees Milieuagentschap labelt geluidsoverlast als het op één na grootste milieurisico voor de gezondheid. Het veroorzaakt jaarlijks naar schatting 11.000 vroegtijdige sterfgevallen.
“Zelfs als je denkt dat je geluidsoverlast mentaal hebt uitgeschakeld, kan je lichaam er nog steeds last van hebben. ”
Planoloog & oprichter Humankind
Ik lees dat onophoudelijk gezoem, gepiep, gebrom, getoeter en geratel de kans op hart- en vaatziekten, cognitieve stoornissen en zelfs dementie vergroten. Zelfs als je denkt dat je geluidsoverlast mentaal hebt uitgeschakeld, kan je lichaam er nog steeds last van hebben. Geluidsoverlast kun je zien als een zakkenroller van je mentale rust. Zonder dat je het door hebt ben je een kostbaar bezit kwijt.
Maar Lior, waarom woon je dan ook in de tweede stad van Nederland? Ik zeg dan: ontsnappen aan lawaai is in heel Nederland een uitdaging. Woon je in een dorp of naast een bos of weiland dan kun je nog steeds last hebben van een drukke snelweg of een vliegveld in de buurt. Ons huidige transportsysteem - met auto's, vrachtwagens en vliegtuigen – doet een flinke duit in het geluidsoverlastzakje.
Lawaaibron nummer 1: de auto
Auto’s behoren tot de grootste lawaaiveroorzakers. In ons landje rijden er zo’n 11 miljoen auto’s en busjes rond. Gaan elektrische auto's dit probleem in de toekomst oplossen? Deels, want het hinderlijke lawaai van banden die de weg raken blijft, vooral bij hoge snelheden.
Het probleem met constante geluidshinder is dat je het je pas realiseert als het verdwijnt. Dan vraag je je af hoe je die irritatie ooit hebt overleefd. Het maakt het ook gemakkelijk om dit probleem onder het tapijt te vegen, maar zoals we al weten, lost dat het probleem niet op. Moeten we het lawaai niet voor eens en altijd de kop indrukken?
Zo doe je iets aan stadsherrie
Om onze steden stiller en aangenamer te maken zijn er twee veranderingen nodig: minder auto's en lagere snelheidslimieten. Daarnaast moeten we auto-infrastructuur vervangen door groen in de vorm van struiken en bomen. Dit groen kan geluid absorberen en zelfs de hitte verminderen. Dit zou de afhankelijkheid van airco’s flink kunnen verminderen. En daarmee komt een succesvolle siësta weer binnen oorbereik.