Heb jij er ook één? Zo'n lade vol met oude opladers, kapotte apparaten en onduidelijke snoeren? Deze ‘waardeloze’ spullen hebben misschien meer nut dan je denkt. Veel apparaten bevatten koper, dat naar een tweede leven snakt.
Koper is één van de kritieke grondstoffen die we nodig hebben voor de overgang naar groene energie. Het is een uitstekende geleider van elektriciteit en wordt daarom veel gebruikt in zonnepanelen, windmolens en elektrische auto's. Ook kan koper oneindig gerecycled worden zonder verlies van kwaliteit.
Het probleem van nieuw koper winnen
Het opgraven van koper wordt steeds moeilijker en duurder. Het gebeurt vaak onder slechte arbeidsomstandigheden, en bij het winnen en verwerken van koper worden vaak chemicaliën gebruikt. Ook vergt het proces van verwerken van het kopererts veel energie, wat leidt tot hoge CO2-uitstoot en bijdraagt aan klimaatverandering. En kopermijnen verbruiken grote hoeveelheden water, wat in sommige gebieden waterschaarste kan veroorzaken.
Koper kan oneindig worden gerecycled
Zonde, want er slingert dus gewoon veel koper rond in onze huizen! In plaats van nieuw koper te delven is het duurzamer om het metaal uit onze oude, afgedankte elektronica te hergebruiken.
Waar zit koper in?
In bijna elk elektrisch apparaat zit koper. Vaak verdwijnen deze spullen na hun levensduur in een la of de prullenbak. Zonder dat je het doorhebt heb je dus waardevolle spullen in huis! Denk aan:
- Oplaadsnoeren voor telefoons en laptops
- Kapotte föhns en stijltangen
- Elektrische scheerapparaten
- Spelconsoles en controllers
- Mobiele telefoons en tablets
Gelukkig wordt urban mining steeds populairder: het recyclen van belangrijke grondstoffen uit afgedankte elektronica en andere items. Door de spullen te hergebruiken, kunnen we de druk op koperwinning verminderen en tegelijk grondstoffen in de kringloop houden.
Ook in je oude stijltang, scheerapparaat en föhn is koper te vinden
Hoe kun je koper recyclen?
Je kunt je oude apparaten en andere items met koper gratis inleveren bij speciale inzamelpunten van Wecycle. Zij zorgen ervoor dat de materialen, waaronder koper, duurzaam worden gerecycled en een nieuwe bestemming krijgen. Inleverpunten vind je bijvoorbeeld bij supermarkten, kringloopwinkels en bouwmarkten. Voor grotere items kun je naar de milieustraat.
Ben je flink aan het verbouwen en heb je veel los koper (bijvoorbeeld van leidingen) over? Dan kun je die soms ook bij lokale schroothandelaren kwijt, waar je er zelfs een vergoeding voor krijgt.
Even die rommella door dus! Kleine moeite voor jou, groot effect voor onze aarde. Daar word je toch blij van?