Nederlander Boyan Slat is al vanaf zijn 16e bezig met het verwezenlijken van zijn droom: het opruimen van de plastic soep. In 2012 startte hij het project The Ocean Cleanup, met als doel om 90% van al het plastic uit de oceaan te vissen. Hoe gaat het hier nu mee?

Plastic soep 3x zo groot als Frankrijk

In 2013 zette Boyan zijn eerste expeditie op. In deze expeditie werd onderzoek gedaan naar het soort, de hoeveelheid en de diepte van plastic in de oceaan. Uit dit onderzoek bleek dat de plastic soep voornamelijk uit grote stukken plastic bestaat. (Soort van) goed nieuws voor Boyan, want grote stukken zijn veel makkelijker te verwijderen dan kleine. 

Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat de 'The Great Garbage Patch', een regio in de stille oceaan waar veel plastic naartoe wordt gezogen, maar liefst 80 miljoen kilo plastic bevatte. Dat is 3x zo groot als Frankrijk! 

Foto van het systeem van The Ocean Cleanup in de Noordelijke Grote Oceaan. Foto: The Ocean Cleanup

Testen: van Noordzee naar Grote Oceaan

De Ocean Cleanup is de afgelopen jaren uitvoerig getest en verbeterd. De eerste test vond plaats in 2014 in de Noordzee. Het grootste struikelblok van dit prototype was dat het te langzaam bewoog, waardoor het opgeveegde plastic wegdreef. 

In 2018 was het prototype 001/B klaar om getest te worden in The Great Garbage Patch. Na een jaar in de oceaan te hebben gelegen bleek dat het systeem werkte zoals Boyan het had bedacht! 001/B bleek zelfs in staat microplastics (piepkleine stukjes plastic) te vangen. 

Afval 'gevangen' door The Ocean Cleanup

Het opruimen kan beginnen

Tijdens 9 verschillende tests werd in totaal al 28.650 kg plastic afval opgevist. Je kan het eigenlijk niet echt goed nieuws noemen, maar het betekende wel een succesvolle afronding van de testfase. In oktober 2021 werd bekend gemaakt dat The Ocean Cleanup nu daadwerkelijk de Grote Oceaan op gaat om de plastic soep op te ruimen. Het Systeem 002 met de naam "Jenny" zal beginnen aan de opruimingsacties maar er wordt ook al gewerkt aan Systeem 003 dat met een lengte van 2,5 km wel 3x zo groot zal zijn!

Nu ook in rivieren: The Interceptor 

Om de oceaan plasticvrij te maken, moeten we niet alleen focussen op het plastic dat er al in zit, maar moeten we ook zorgen dat het plastic er niet in terecht komt. Het overgrote deel van het plastic in de ocean stroomt binnen via rivieren. Uit recent onderzoek blijkt dat 1000 rivieren samen verantwoordelijk zijn voor wel 80% van de vervuiling in de oceaan. 

Boyan en zijn team ontwikkelden de Interceptor, een zelfsturende, plasticvangende catamaran, geschikt voor elk soort rivier. Ook dit systeem is veelbelovend: het is in staat dagelijks 50.000 kg plastic op te vangen. De eerste Interceptors varen rond in Indonesië en Maleisië. En Coldplay helpt een handje met de verdere ontwikkeling, ze hebben toegezegd de Interceptor 5 te sponsoren en zo nog meer plastic uit rivieren te kunnen halen. Onder de naam Neon Moon I zal deze in Maleisië de rivier op gaan. 

De Interceptor in Jakarta l Foto: The Ocean Cleanup