

Op de site van Sympany staat een teller. Deze teller geeft precies aan hoeveel kilo textiel er dit jaar al door hen ingezameld is. Deze teller staat maar liefst op 19.230.177 kilo en blijft gestaag verder tikken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al dat ingezamelde textiel? Hoeveel van deze kledingstukken worden opnieuw gedragen en hoeveel vinden een tweede leven op een andere plek? Medewerker Heidy Winkel: “ Veel mensen denken dat alle gedoneerde textiel één op één in arme landen terechtkomt. Natuurlijk gaat er ook kleding naar de arme landen, maar ook daar moeten mensen het gewoon kopen. Wat trouwens wel leuk is om te weten is dat schone en hele knuffels wel één op één in Afrika terecht komen. Daar kan je veel kinderen dus erg blij mee maken.”
124 miljoen kilo per jaar
Nog altijd gooien Nederlanders massaal textiel in de afvalbak. Dit is jaarlijks al gauw 124 miljoen kilogram textiel dat verdwijnt door verbranding en dus niet wordt gerecycled. Heidy Winkel: “Dat is ontzettend zonde. Door jouw textiel te doneren in de textiel containers van Sympany geef je het door. Wist je bijvoorbeeld dat al het textiel welkom is? Niet alleen wat nog draagbaar is, maar ook als het versleten en kapot is. Naast textiel mogen ook schoenen/laarzen, knuffels en accessoires zoals riemen, tassen, hoeden en petten in de textielcontainer.”
Al deze items kan je dus zomaar aan de weg zetten of in een Sympany container doen. Deze worden op- en leeggehaald door chauffeurs die ze naar sorteercentra in Eindhoven, Utrecht en Assen brengen. Hier werken mensen die door hun verstandelijke of lichamelijke beperking een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Door hen te laten werken in sorteercentra in Nederland hebben ze niet alleen een leuke baan, maar dragen ze ook een steentje bij een aan gezond milieu.
“Door de textiel naar een centrum dichtbij te brengen hoeft het niet zo ver te reizen en wordt de uitstoot van uitlaatgassen verminderd.”
Bij het sorteren wordt er goed gelet op hoeveel textiel kan worden hergebruikt. Het percentage van textiel dat kan worden gerecycled is jaarlijks wel 70%. Door zo’n grote hoeveelheid textiel opnieuw te gebruiken wordt er maar liefst 148.500 miljoen liter water bespaard, evenals 51 miljoen kilo CO2. Daarnaast zorgt het voor 37,5 miljoen minder pesticiden. Helaas blijven mensen wel vreemde dingen bij hun textiel doen: zo worden er stukken plastic, glas en ander huisvuil tussen het textiel gevonden. Door alles zo goed mogelijk te scheiden is er maximaal 5% restafval. De overige 25% is niet herdraagbare kleding die wordt gerecycled tot isolatiemateriaal, akoestisch materiaal en nieuwe textielproducten.
Waarom textiel verkocht wordt
Dat het herbruikbaar textiel wordt verkocht en niet weggeven heeft een economische reden. “Door textiel te verkopen wordt het economische klimaat gunstig gehouden en wordt er geen schade toegebracht.” Aldus Heidy Winkel “Belangrijk hierbij is trouwens wel of het gaat om een commerciële of charitatieve textielinzamelaar. Bij Sympany worden de opbrengsten aangewend voor het goede doel. Textiel dat niet meer gebruikt wordt krijgt een tweede leven, waardoor het niet in de verbrandingsoven belandt. De winst die hiermee gegenereerd wordt gaat naar bijzondere projecten die zelfredzaamheid en duurzaamheid nastreven. Een win-win situatie dus.”
Al dit textiel dat wordt ingezameld levert dus meer op dan de kosten die de organisatie maakt. Hierdoor kan de gelieerde stichting Sympany Plus projecten opzetten die bijdragen aan een betere balans tussen mens, milieu en meerwaarde. Zo kunnen mensen in de armste regio’s van Afrika toch voor een betaalbare prijs goede kwaliteit kleding aanschaffen. De Afrikaanse partners maken op hun beurt weer winst met de verkoop van textiel. Deze winst stroomt weer door naar lokale ontwikkelingsprojecten. Op deze manier kunnen lokale ontwikkelingsorganisaties een eigen bron van inkomsten genereren en krijgen honderden mensen de mogelijkheid om te werken.
“Jouw oude vest houdt dus niet alleen iemand letterlijk warm, maar zorgt ook dat iemand aan de andere kant van de wereld er warmpjes bij”
Innoveren met oude kleren
De lijst van projecten die door Sympany wordt gesteund is indrukwekkend. Zo worden de grondstoffen van jouw oude kleren gebruikt voor nieuwe producten. Reblend is bijvoorbeeld bezig met het upcyclen van ingeleverd textiel. Met deze techniek zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig, geen toegevoegde chemicaliën en geen vervuiling van water of restafval. Sympany werkt met verschillende jonge talentvolle (mode) ontwerpers die met deze innovatieve technieken de mooiste en meest duurzame kledingstukken creëren. Naast kleding worden er ook akoestische absorptie producten gemaakt van oude kleding, oude poetslappen en andere bruikbare producten. Het is dus op heel veel manieren zonde om jouw kleding niet in een kledingbak te gooien, omdat er op zoveel verschillende vlakken iets moois mee kan worden gedaan.
Voor een overzicht van de containers van Sympany kan je hier kijken. Ze staan in ongeveer 150 gemeentes door heel Nederland. Bovendien zijn er jaarlijks huis aan huis inzamelingen en kunnen mensen ook zelf textiel laten ophalen (minimum van 10 vuilniszakken). Zelf een inzamelactie organiseren met je school, club en/of vereniging of een container laten plaatsen is ook een optie. Deze wordt dan kosteloos opgehaald. Op deze manier kan iedereen meehelpen.
Heidy Winkel ziet het komende jaar optimistisch tegemoet: “Voor 2016 is het doel om 22,5 miljoen textiel in te zamelen en op termijn 27 miljoen. Daarnaast hopen we natuurlijk op geschikte oplossingen voor niet-herdraagbaar textiel.”
Meer weten? Sympany! Ben je nieuwsgierig naar andere ontwikkelingen op het gebied van duurzame mode, raadpleeg van vooral onze pagina over de overgang van fast fashion naar slow fashion.