Wereldwijd verspillen we 1/3e (!) van het voedsel dat we produceren. Er is dus genoeg eten om alle monden te voeden, en toch lijden er miljoenen mensen honger. Ook in Nederland gaat er een hoop voedsel verloren nog vóór het op ons bord ligt. Boeren blijven zitten met groenteresten die nog perfect te eten zijn, maar niemand wil hebben. En dus belanden ze in de prullenbak.

FALAFVAL wil voedsel redden van de afvalberg en de voedselketen eerlijker maken. Dit doen ze door heerlijke falafel te maken van groenteresten die ze opkopen tegen een eerlijke prijs. Hun motto: "de één zijn afval, is de ander zijn falafval." Wij spraken met Ayuk Bakia en Scifo Minnaard, de oprichters van FALAFVAL over hun onderneming en plannen voor de toekomst.

FALAFVAL is de winnaar van de publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs 2020! Benieuwd naar de andere finalisten en winnaars? Lees ook de interviews met BESEDeWarmteForest WoolKumasi en Natulatte.

Eten weggooien, dat doe je toch niet?

Ayuk en Scifo begonnen in 2019 met hun culinaire avontuur. Het idee ontstond uit de verbazing over het gemak waarmee wij ons eten weggooien.

Ayuk vertelt: "Mijn vader groeide op in een land waar eten nooit vanzelfsprekend was, dus eten weggooien was simpelweg geen optie bij ons thuis. Toen ik later een bijbaan had in de horeca schrok ik van de enorme hoeveelheden eten dat werd weggegooid. Scifo (medeoprichter) en Perry (chefkok) zagen dit ook met eigen ogen en deelden mijn verontwaardiging. Dit strookte niet met onze waardering voor eten."

Ze besloten er iets aan te gaan doen en richtten FALAFVAL op: een passieproject waarin duurzaamheid en lekker én eerlijk eten centraal staan.

Falafels maken van 25% groenteresten

De volledig plantaardige falafels van FALAFVAL worden onder meer gemaakt groenteresten, voedselafval dat eigenlijk geen écht afval is. Denk hierbij aan te klein afgesneden groenten zoals paprika- en uisnippers die na het productieproces overblijven. De Rotterdamse variant van de Midden-Oosterse klassieker bestaat op het moment al voor 25% uit deze reststromen en dat wordt in de toekomst nog veel meer. Zo voorkomen Ayuk en Scifo dat honderden kilo's aan goed eten op de vuilnisbelt belandt.

Dat FALAFVAL ook heerlijk smaakt is vorig jaar wel bewezen. De waste warriors hebben al meer dan 5.000 broodjes verkocht via hun eigen loket en lokale restaurants. Inmiddels is FALAFVAL uitgegroeid tot een waar begrip in Rotterdam.

Een kijkje in de keuken van FALAFVAL. | Foto: FALAFVAL

Een eerlijke prijs voor boeren

FALAFVAL bindt niet alleen de strijd aan met voedselverspilling, maar is ook een smakelijk voorbeeld van een eerlijkere voedselketen. Ayuk en Scifo kopen de groentesnippers voor een eerlijke prijs bij telers en boeren in het Westland die het anders zouden hebben weggegooid. Er is namelijk niemand anders die deze groente bij hen wil afnemen. Door deze reststromen te gebruiken, zorgt FALAFVAL dat boeren niet langer hoeven te betalen voor het weggooien van nog perfect eetbare groenteresten, maar er juist eerlijk aan verdienen.

Ook wil het team mensen bewust maken dat verspilling een groot sociaal probleem is. Ayuk: "Door verspilling houden we een systeem van ongelijkheid in stand. We produceren genoeg eten om iedereen ter wereld te voeden, en tóch zijn er 690 miljoen mensen die dagelijks hoger lijden."

Verkrijgbaar in heel Nederland

Als het aan Ayuk ligt, is FALAFVAL straks in heel Nederland te krijgen. Niet alleen in de (bio-)supermarkt, maar ook bij lokale restaurants. Het winnen van de ASN Bank Wereldprijs speelt hierbij een cruciale rol.

"Met het prijzengeld gaan wij ons productieproces verder automatiseren en ons team uitbreiden met een retailtalent," legt Ayuk uit. Dit zal niet alleen een impact hebben in Nederland; een deel van de winst gaat het duo doneren aan projecten die wereldwijd honger tegengaan. Een (h)eerlijkere falafel bestaat er bijna niet!