Hoeveel (eerlijke) koffie drink jij op een dag? In Nederland drinken we per jaar gemiddeld 150 liter koffie per persoon. Cappuccino, latte macchiato, espresso, flat white of gewoon zwart: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Helaas ontvangen lang niet alle koffieboeren een eerlijke prijs voor hun zwarte goud. De onderstaande duurzame koffiemerken brengen daar verandering in!

Als je net als de gemiddelde Nederlander best wat kopjes koffie op een dag drinkt, dan is het prettig om te weten dat jouw koffie op een duurzame en eerlijke manier is geproduceerd. Dat is helaas niet vanzelfsprekend: in de koffie-industrie zijn best wat misstanden, zoals uitbuiting, milieuvervuiling en ontbossing. Daarom kun je beter kiezen voor merken die het goed voor hebben met de wereld.

Eerlijke koffie wordt op een duurzame manier geproduceerd, en de boeren op koffieplantages werken onder goede arbeidsomstandigheden en krijgen een leefbaar loon betaald. Dat is een loon waarvan de boer zichzelf en zijn gezin kan onderhouden, terwijl er genoeg overblijft om te sparen. Daar smaakt je kopje koffie een stuk lekkerder van, toch? Duurzamelifestyle-expert Milou vertelt er meer over in deze video:

EEK Coffee

Bij EEK houden ze van koffie. Hun missie is om alle koffiedrinkers kennis te laten maken met bijzondere koffie waar een verantwoord, duurzaam én eerlijk verhaal achter zit. De koffie van EEK komt van koffieplantages uit Guatemala en Brazilië en wordt op een duurzame manier geteeld.

Boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun koffie en voor elke verkochte kilo EEK Coffee wordt er vijftig cent EEKpremie gereserveerd. Hiermee compenseren de ondernemers minimaal drie keer de CO2 uitstoot van een kilo koffie, zodat ze naar eigen zeggen klimaatpositieve koffie verkopen.

Moyee Coffee

De initiatiefnemers van Moyee Coffee vinden het niet eerlijk dat 98 procent van het geld dat met koffie wordt verdiend in de zakken van multinationals verdwijnt. Daarom ondernemen ze FairChain om de koffieketen meer in balans te brengen. De verdeling is simpel: 50 procent van de opbrengst gaat naar de lokale ondernemers die koffie produceren, en 50 procent naar de bedrijven die koffie verwerken en verkopen. Zo krijg jij een lekkere bak koffie voor een eerlijke prijs, en de koffieboer een groter deel van de opbrengst.

Fair Trade Original

Fair Trade Original was de eerste fairtrade organisatie ter wereld die je in de Nederlandse supermarkt kon vinden. Hun missie is om eerlijk eten en drinken bereikbaar te maken voor iedereen. Daarom werken ze samen met boeren en producenten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika om de meest lekkere, eerlijke en duurzame koffie te produceren.

Door de koffie van Fair Trade Original te kopen draag je direct bij aan de arbeids- en leefomstandigheden van boeren en hun gezinnen, maar ook aan mooie projecten. Zo gebruiken de boeren hun opbrengt bijvoorbeeld om scholen te bouwen voor hun kinderen.

Wakuli

Wakuli is een Nederlands merk waarvan de initiatiefnemers het plan hebben om de hele koffieketen te verduurzamen. Van boon tot kop. Ze koppelen de koffieboer namelijk rechtstreeks aan de koffieliefhebber om te voorkomen dat kleinschalige boeren slecht betaald krijgen. Boeren worden aan de klant voorgesteld, en er wordt meer verteld over de bonen die hij verbouwt en de prijs ervan. Ook zet Wakuli zich in voor de bescherming van het ecosysteem rondom de koffieplantages.

Usawa

Usawa betekent ‘gelijkheid’ in het Swahili. Dat is precies waar dit koffiemerk naar streeft. En dan in het bijzonder voor mensen met albinisme, die in veel Afrikaanse landen geen veilig bestaan hebben. De bonen uit Tanzania, Nicaragua en Colombia worden met de hand geplukt en het merk is heel goed op de hoogte van de leefomstandigheden van de boeren én de lokale bevolking

De koffie van Usawa is volledig traceerbaar: je ziet op de verpakking gedetailleerde informatie over uit welk dorp jouw koffie komt, op welke hoogte de koffie heeft gegroeid en hoeveel regenval er is geweest. De koffie wordt verpakt door cliënten van een dagbestedingsplek in Gemert.

Maar welke koffie kies je?

Inmiddels weet je: je favoriete kop koffie smaakt beter als hij is geproduceerd met respect voor mens en natuur. Maar welke van de vijf duurzame koffiemerken smaakt het beste? Tijd voor een smaaktest! We stelden een koffietestpanel samen en lieten hen bovenstaande duurzame koffiemerken proeven. Ontdek welke koffie zij het allerlekkerst vonden.

Tips voor eerlijke koffie in het ASN Duurzame Koffie Overzicht

Zijn dit alle duurzame koffiemerken? Lang niet! Dit zijn onze vijf favorieten, maar er zijn er nog veel meer. En er zijn ook merken die het minder goed doen. Op ASN Bank vind je het ASN Duurzame Koffie Overzicht. Neem eens een kijkje, dan kun je zelf de beste keuze maken.

In het overzicht lees je waar je op kunt letten bij het kopen van eerlijke koffie. Zoals keurmerken. Een keurmerk zegt niet alles, maar is wel belangrijk. Let goed op of je koffie het keurmerk Fair Trade (eerlijk loon), Biologisch (duurzame productie) of Rain Forest Alliance (ontbossing) bevat. Hoe meer er op staan, hoe beter. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een startup in de koffiesector. Voor hun is een keurmerk niet altijd haalbaar, terwijl ze het soms nog wel beter doen.

Mensenrechten is één van de drie pijlers van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank, met in het speciaal aandacht voor een leefbaar loon. Meer weten over dit langetermijndoel en hoe daaraan gewerkt wordt? Lees dan verder op ASN Bank.