Jeans: het is het populairste kledingstuk van Nederland. Niet gek, vinden wij. Een spijkerbroek zit lekker, kan tegen een stootje en is vaak prima betaalbaar. Maar hoe weet je of de jeans die je aanschaft duurzaam is? We delen onze tips en zetten de meest duurzame denim-merken voor je op een rijtje, zodat jij zorgeloos een spijkerbroek aan kunt schieten.

Jaarlijks worden er zo’n 45 miljoen spijkerbroeken verkocht, vertelt Marieke Eyskoot in het boek DIT IS EEN GOEDE GIDS. En in De Verborgen Impact staat dat voor het maken van één spijkerbroek 10.000 liter water nodig is. Dat staat gelijk aan 200 dagen zes minuten lang douchen! Ook komt er 32 kilo CO₂ vrij bij het maken van een jeans, hetzelfde als 150 kilometer autorijden.

De uitstoot van de textielindustrie is dan ook gigantisch: groter dan de uitstoot van de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Dat is niet best. Gelukkig kunnen we daar iets aan doen! Schaf je spijkerbroek bijvoorbeeld tweedehands aan, of koop een duurzame jeans. Dat aanbod wordt gelukkig steeds groter. We zetten vijf duurzame jeansmerken voor je op een rijtje. Duurzamelifestyle-expert Maartje vertelt meer over de merken in onderstaande video: 

MUD Jeans

De spijkerbroeken van MUD Jeans worden onder goede omstandigheden en op een duurzame manier gemaakt. Het merk werkt aan de productie van de eerste CO₂-neutrale spijkerbroek en aan het volledig bannen van chemicaliën – in plaats daarvan worden innovatieve technieken als laser en ozon gebruikt.

Ook is het merk bekend van het ‘Lease A Jeans’-concept dat ze in 2013 introduceerden. Voor een bepaald bedrag per maand lease je een jaar een spijkerbroek. Zit de broek na 12 maanden nog steeds goed? Dan houd je ‘m! Als je klaar bent met dragen, dan lever je ‘m in en krijg je een voucher met tegoed. Je kunt de broek ook inleveren en een nieuw model kiezen, dan betaal je weer opnieuw de maandelijkse bijdrage. De ingeleverde broeken worden door MUD Jeans gerecycled.

Mud Jeans wil de meest duurzame jeans ter wereld te maken | Foto: Mud Jeans

Kings of Indigo (K.O.I.)

Het merk Kings of Indigo is geïnspireerd op Amerikaanse denimklassiekers maar dan met een Japanse finesse. Dit Nederlandse merk heeft de ambitie om het meest duurzame jeansmerk ter wereld te zijn. Dat doen ze door het duurzaam produceren van mooie producten die lang meegaan.

Kings of Indigo is volledig transparant over hun productie, zowel in materialen als productielocaties, en is sinds 2012 aangesloten bij de Fair Wear Foundation: een organisatie die zich inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Draag je een spijkerbroek van Kings of Indigo, dan weet je dat daar niemand voor is uitgebuit.

Kings of Indigo is een pionier in de wereld van duurzame mode | Foto: Kings of Indigo

Kuyichi

Het verhaal van Kuyichi begint in 2000, in Peru. Een team van NGO Solidaridad was daar op pad om de katoenindustrie te ontdekken. In shock door de vervuiling en armoede in de keten, besloten ze om zelf een alternatief op te zetten: Kuyichi. Samen met lokale boeren zijn ze duurzaam biologisch geteeld katoen gaan verbouwen.

Het werd het eerste merk met een 100% organic spijkerbroek, zonder vervuilende chemicaliën en met betere omstandigheden voor de katoenboeren. Kuyichi is niet voor niets GOTS-gecertificeerd. In 2016 is het merk overgenomen door Floortje Dessing.

Kuyichi is het eerste 'organic denim' merk | Foto: Kuyichi

Nudie Jeans

Nudie Jeans maakt spijkerbroeken van biologisch katoen. Dit Zweedse merk startte in 2001, met als filosofie dat jeans alleen maar mooier worden als ze ouder worden. Ook Nudie Jeans is lid van de Fair Wear Foundation, en het merk gebruikt geen genetisch gemodificeerde zaden, bespaart water en zorgt voor minder vervuiling. Daarnaast betalen ze in delen van hun productieketen een leefbaar loon.

Ook leuk: Nudie Jeans heeft repairshops in Nederland. Hier kun je terecht om je kapotte jeans te laten fixen. Handig! Ze verkopen er ook gerepareerde pre-loved spijkerbroeken.

De filosofie van Nudie Jeans is: hoe ouder de jeans, hoe mooier | Foto: Nudie Jeans

ARMEDANGELS

De spijkerbroeken van ARMEDANGELS zijn goed voor je huid: er worden geen bleekmiddelen gebruikt en het merk werkt ook niet met zware metalen. Het merk vindt namelijk dat de denimindustrie giftig is, en wil dat veranderen.

Dit mooie merk is helemaal klimaatneutraal. ARMEDANGELS gebruikt duurzame energie en produceert vooral in de EU en in Turkije, dat scheelt enorm veel transportkilometers, en dus CO₂. Ze compenseren de CO₂ die ze nog wel uitstoten door te investeren in een groene energiefabriek in India.

De jeans van ARMEDANGELS zijn goed voor je huid | Foto: ARMEDANGELS

Meer tips voor duurzame jeans in het ASN Duurzame Jeans Overzicht

Meer weten over deze en andere merken die (wel of niet) duurzame jeans produceren? Bekijk dan het ASN Duurzame Jeans Overzicht. Zo’n 21 jeansmerken werden onderzocht op duurzaamheid. De merken die vallen onder ‘Perfect Fit’ zijn de absolute koplopers. Zij zijn on a mission en willen de hele markt verduurzamen.

In het overzicht lees je waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een duurzame spijkerbroek. Zoals het materiaalgebruik, het productieproces en eventuele keurmerken. En even belangrijk is het om te weten onder welke omstandigheden jouw nieuwe jeans gemaakt wordt. Krijgen de makers ervan een leefbaar loon betaald?

Mensenrechten is één van de drie pijlers van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank, met in het speciaal aandacht voor een leefbaar loon in de kleding- en textielindustrie. Via een Europees Burgerinitiatief willen we een leefbaar loon afdwingen voor alle miljoenen makers in de kledingindustrie. Zet ook je handtekening en help de makers!