Kwaliteitskoffie van boeren die een eerlijke prijs krijgen, waar geen tropisch bos voor wordt gekapt en die ook nog eens klimaatpositief is. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar eek Coffee uit Zeewolde verkoopt deze koffie. Niet voor niets staat eek tussen de koplopers in het ASN Bank Duurzame Koffie Overzicht. En jij kunt nu mede-eigenaar worden van dit mooie koffiebedrijf door mee te doen aan hun sharefunding!

“eek Coffee is ontstaan toen Thomas – onze voormalige partner – voor 10 maanden naar Guatemala vertrok”. We spreken met Marcel Weijers, een van de drie oprichters van eek Coffee. “In zijn tijd daar bezocht Thomas een aantal koffieplantages en zag hij hoe slecht de koffieboeren het hebben, hoe weinig ze verdienen aan hun harde werk”. Het zwarte goud dat ons ’s ochtends helpt wakker worden kent inderdaad een donkere kant. Veel arbeiders in de koffieindustrie verdienen maar een fractie van het minimumloon, onvoldoende om van rond te komen.

Eenmaal terug in Nederland klopte Thomas daarom aan bij Marcel en nog een andere jeugdvriend, Rémi Jansen. Hij wilde samen met hen een koffiebedrijf starten voor Echt Eerlijke Koffie – eek dus. Koffie waarvoor boeren een eerlijk loon krijgen en die met respect voor de natuur wordt verbouwd. “We gooiden ieder een paar honderd euro in een pot en gingen aan de slag”

eek Coffee oprichters Marcel (links) en Rémi (rechts) kennen elkaar al sinds hun 14e.

Goed voor de mens én de planeet

Een jaar later bracht eek zijn eerst koffie op de markt: een blend van 100% premium Arabica koffiebonen uit Brazilië en Guatemala. Toen zaten de bonen nog in een simpele verpakking met een sticker erop. “We verkochten de meeste koffie aan vrienden, familie en kennissen”, vertelt Marcel. “Alles wat we hiermee verdienden, stopten we gelijk terug in eek”.

Direct bij die eerste zak koffie in 2016 was de koffie van eek al 100% traceerbaar en voorzien van het Rainforest Alliance keurmerk. “Voor ons was dit heel belangrijk”, vertelt Marcel. “We willen dat onze koffie goed is voor mens én planeet”. De uitbuiting van arbeiders is namelijk niet het enige dat misgaat in de koffieindustrie. Hoewel soja en palmolie de grootste boosdoeners zijn,  verdwijnt ook veel unieke tropische natuur om ruimte te maken voor koffieplantages. Om dit te voorkomen zet het Rainforest Alliance keurmerk het behoud van bossen en de bescherming van ecosystemen met een hoge biodiversiteit centraal. Ook stelt Rainforest Alliance eisen aan de beloning van koffieboeren: zij krijgen een extra vergoeding bovenop de marktprijs.

Nóg meer impact met de eek-premie

Maar het keurmerk alleen was voor Marcel, Thomas en Rémi nog niet genoeg. Om nóg meer positieve impact te maken met hun koffie bedachten ze de eek premie. “Dat betekent dat we van elke verkochte kilo koffie 50 eurocent opzij zetten”, legt Marcel uit. “Aan het einde van het jaar tellen we dit op en investeren we deze premie in duurzame energieprojecten en de aanplant van bomen.” 

Zo werd de eek-premie de afgelopen jaren al in zonne-energieprojecten in Amsterdam, Assen en Haarlem en in Windpark Zeewolde gestopt. Binnenkort doet eek de eerste donatie aan Trees for All, die bomen planten in tropische gebieden en in Nederland. “Op deze manier compenseren we de co2-uitstoot van onze koffie zo’n drie keer”. Klimaatpositieve koffie dus!

De arbeiders op de koffieplantages waar eek Coffee vandaan komt krijgen eerlijk betaald.

Kakelverse koffie van de beste bonen

Inmiddels verkoopt eek Coffee jaarlijks 175.000 kopjes koffie en is het assortiment uitgebreid met twee nieuwe koffiesoorten: een Italian style dark roast en een specialty koffie uit Brazilië. Deze speciale koffiebonen koopt eek in bij een Braziliaanse coöperatie van koffieboeren, Capricornio. “Capricornio bestaat uit 20 koffieboeren die proberen om met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk koffie te produceren,” vertelt Marcel. “Ze verbeteren voortdurend hun werkwijze, werken zo veel mogelijk met organische mest en gebruiken slimme irrigatiesystemen. Dat pas perfect bij waar wij als eek voor staan".

De koffie van eek is dus superduurzaam. Maar smaakt eek ook goed? En of! Het team achter eek doet geen concessies op kwaliteit en heeft hun koffiebonen met grote zorg geselecteerd. Ze kiezen er bovendien voor om de koffie in Nederland te branden en verpakken. Zo zorgen ze ervoor dat de bonen kakelvers en vol van smaak het espressoapparaat ingaan. Ook verkoopt eek geen gemalen koffie. “Door het malen vervliegen aroma’s. Dat vinden we zonde”, legt Marcel uit. “De lekkerste koppen koffie zet je toch van verse, net gemalen bonen”.

Alleen de beste koffiebonen maken kans om eek Coffee te worden.

Samen groeien met sharefunding

Kwaliteitskoffie die alleen maar positieve impact maakt: what’s not to like? En jij kunt nu mede-eigenaar worden van dit mooie bedrijf. eek Coffee heeft namelijk grootse plannen voor de toekomst en wil dat samen met partners doen. “Wij geloven in de kracht van coöperatieve samenwerking. Samen bereik je nu eenmaal meer”, aldus Marcel. En eerlijk is eerlijk: om te groeien is ook geld nodig. Dus startte eek onlangs een sharefunding-campagne om partners te vinden met wie ze de Nederlandse koffiemarkt verder gaan veroveren. 

Sharefunding lijkt op crowdfunding, met één groot verschil: deelnemers lenen geen geld aan een bedrijf, maar investeren in een bedrijf door aandelen te kopen. “Speciaal hiervoor hebben we een coöperatie opgericht, Original Premium Products. Iedereen die aandelen koopt in deze coöperatie wordt voor een klein stukje mede-eigenaar van eek Coffee”. Met de opbrengst van de sharefunding wil eek meer mensen laten genieten van écht goede koffie, thuis en op kantoor. Zo kunnen ze met jouw hulp nog meer koffieboeren een eerlijke prijs bieden en nog meer natuur beschermen. In 2022 wil eek minimaal 1 miljoen kopjes koffie verkopen.

Word vriend of partner van eek

Zie jij het wel zitten om onderdeel te worden van dit duurzame avontuur? In totaal verkoopt eek Coffee de komende maanden 40.000 aandelen, van €2 per stuk. Al vanaf €252 kan je vriend worden van eek. Je krijgt daar – naast 126 aandelen – een flink koffiepakket en standaard 15% korting in de webshop voor terug. En je deelt als aandeelhouder natuurlijk mee in de winst. Vanaf €4.200 kan je partner van eek worden. Bovenop het koffiepakket, de korting en winstuitkering krijg je dan ook stemrecht en mag je meebeslissen over de toekomst van eek Coffee. Een te gekke kans om bij te dragen aan een betere wereld!

Alles over de campagne, het verwachte rendement en de voorwaarden lees je op sharefunding-platform Eyevestor.

15% korting met code ASN15

eek Coffee eerst een keer uitproberen? Met de code ASN15 krijg je de hele maand december 15% korting in de webshop van eek Coffee, bij bestellingen vanaf 30 euro. Ideaal als kerstcadeau voor de koffieliefhebber! 

Kan je nog meer cadeau-inspiratie gebruiken? In de ASN Duurzame Cadeaugids vind je allerlei originele duurzame cadeaus, vaak met korting. Allemaal geproduceerd door duurzame ondernemers met de missie om jou én de planeet fijne feestdagen te bezorgen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met eek Coffee.