Podcasts zijn populairder dan ooit. Dat is ook niet zo vreemd, je kunt namelijk genieten van boeiende gesprekken en spannende avonturen terwijl je iets anders doet. Zo kan je bijvoorbeeld luisteren naar een filosofische discussie terwijl je een wandeling maakt, of nog even naar dat spannende verhaal luisteren voordat je gaat slapen. Om een mooi overzicht te krijgen van al die fijne podcasts schrijven we een driedelige serie waarin elke keer een ander thema in de schijnwerpers staat. Vandaag het tweede deel: podcasts waar je vrolijk van wordt.

Ben jij helemaal dol op podcasts waarin humor een rol speelt? Of vind je het belangrijk dat je een positief gevoel overhoudt aan een uitzending? Dan zijn deze podcasts echt iets voor jou. We selecteerden een aantal prachtpodcasts in het Engels én Nederlands waar je spontaan een glimlach van op je gezicht krijgt.

Over uitvinders en toekomstdenkers

Er zijn tal van podcasts te vinden over alle gave ontwikkelingen die er gaande zijn. We selecteerden drie podcasts voor je waar we zelf erg enthousiast van worden:

Bij BNR Startup worden boeiende vernieuwers belicht die de economie een boost gaan geven. Zo praten ze o.a. over de pay-it-forward cultuur en over de mogelijkheid dat we in de toekomst massaal insecten gaan eten.

Brainwash Radio is een verhalende nieuwsanalyse van HUMAN. De onderwerpen zijn niet altijd even licht, maar je blijft wel op een leuke manier op de hoogte van de verschillende ontwikkelingen in onze maatschappij. Zo vertelde cultuursocioloog Ruben Jacobs onlangs over de paralellen tussen Pokémon Go spelers en vogelaars.

Stuff You Should Know is een luchtige podcast waar Charles (Chuck) Bryant en Josh Clark in gesprek gaan over dingen die je zou moeten weten. Zo praten ze bijvoorbeeld over koelkasten die zelf melk bestellen (The Internet Of Things) en duiken ze in de smakelijke wereld van professionele voedselproevers.

Over opvoeders en onderwijs

Onze kinderen zijn de toekomst. Deze podcasts gaan over ontwikkelingen in het onderwijs en over tips voor ouders en leraren die al die kleine helden (helpen) opvoeden.

Eerder dit jaar werden er boeiende (en actuele) Onderwijsvragen gesteld tijdens BNR Nieuwsradio. Waarom hebben we bijvoorbeeld vaste lange zomervakanties en waarom zijn er eigenlijk 10-minutengesprekken? Claire Boonstra behandelt deze vragen volgens een vast stramien: historie, voordelen, nadelen en alternatieven.

ParentCast is een podcast voor nieuwe ouders. Mary en Blake zijn ouders die geen idee hebben wat ze doen. Daarom vragen ze allerlei experts advies over opvoeden. Ze lachen om succesverhalen en blunders en duiken in de wereld van het ouderschap. De afleveringen zijn al iets ouder maar nog even actueel en leuk om te luisteren.

De Praktijkvader Podcast is speciaal voor vaders. Jeroen de Jong deelt wekelijks interviews, inspiratie en praktische tips om de vader te worden die jij wilt zijn. Zo praat hij bijvoorbeeld over omdenken in de opvoeding en over mannen voor de klas.

Over gezondheidsgoeroes en zorgrobots

We worden steeds ouder. De volgende podcasts helpen je om dat op een gezonde en gelukkige manier te doen.

Bij Freakonomics Radio gaat Stephen J. Dubner op onderzoek naar de raadsels van het dagelijks leven en de vreemde kanten van de mens. Zo vertelt bijvoorbeeld over een toekomst met robots en waarom we daar (waarschijnlijk) niet bang voor hoeven te zijn. Andere onderwerpen die hij aansnijdt zijn de zorg, onderwijs, opvoeden, sport en nog veel meer.

Happier with Gretchen Rubin is een podcast van de auteur van de bestseller The Happiness Project. Gretchen en haar zus Elizabeth delen ervaringen, tips en ideeën voor een gelukkiger leven.

In de Oersterk podcast leert Richard de Leth je alles over gezonder en leuker leven. Zo bespreekt hij de drie voedingsstoffen je nog hebt om gezond oud te worden en waarom stilzitten niet goed voor je is.

Over duurzame denkers en natuurliefhebbers

We worden met z’n allen gelukkig steeds duurzamer en groener. Deze podcasts gaan over duurzame helden en groenliefhebbers.

GreenBiz bespreekt de nieuwste duurzame ontwikkelingen en kansen. Eerdere afleveringen gingen al over verticaal tuinieren, groene goeroe’s en de toekomst van schone energie.

Het radioprogramma Vroege Vogels is ook als podcast te beluisteren. Je kunt er alles horen over de natuur en milieu in Nederland. Bijvoorbeeld over de laatste zalm, groene boeken en slimme meeuwen.

Volgende week delen we de leukste podcasts waardoor je geïnspireerd wordt. Bijvoorbeeld over moderne helden en mooie verhalen.De afbeeldingen zijn van hetkanWel, Farhad Sadykov en Martijn van Sabben. (Flickr)