Wist je dat heel veel zonnebrandcrèmes een stof bevatten die koraalriffen aantast? In Hawaii verbleekt het koraal in een rap tempo en dus stemde het hele eiland in 2018 vóór een verbod op dit soort crèmes. En dat is goed nieuws! De grootste boosdoener is de stof oxybenzone, een chemische stof die maakt dat je huid goed beschermd wordt tegen UV-licht. Zonde, want er zijn ook duurzame ingrediënten die een goed UV-filter vormen.

Wanneer je je insmeert met zonnebrandcrème en vervolgens een frisse duik neemt in zee, laat een groot deel los; daarom moet je je immers weer insmeren als je gezwommen hebt. De achtergebleven zonnebranddeeltjes slaan neer op het koraal en tasten op die manier het rif aan.

Overigens wordt coral bleaching niet alleen veroorzaakt door zonnebrandcrème: de opwarming van de aarde en de gigantische hoeveelheid plastic in de zee spelen hier uiteraard ook een rol in. 

SMPL 

De merknaam zegt het al: in de producten van SMPL zit niks kunstmatigs of overbodigs, en ook over de verpakking is nagedacht: die wordt zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. De zonnebrandcrème bevat een mineraal UV-filter, helemaal natuurlijk dus, en laat geen witte waas achter. Naast zonnebrand biedt SMPL andere huid verzorgingsproducten aan via hun eigen webshop. En alle producten zijn vegan, bevatten natuurlijke ingrediënten en zitten in een verpakking geïnspireerd door Mondriaan. Need we say more?   

De zonnebrandcrème van SMPL kost €25 en bestel je gemakkelijk online

Naïf

Dit Nederlandse merk, opgericht door twee vaders, timmert al een paar jaar aan de weg met duurzame huidverzorgingsproducten. "We willen deze plek beter achterlaten dan hoe we 'm gevonden hebben, voor onszelf en de volgende generatie" - aldus oprichters Sjoerd en Jochem. De zonnebrandcrèmes van Naïf zijn gemaakt met een natuurlijke, minerale filter maar zonder oxybenzone, octinoxate en microplastics. Hierdoor kun je er met een gerust hart de zee mee in, het rif en koraal hebben er geen last van!

De zonbescherming van Naïf is online verkrijgbaar vanaf € 21,95 maar ook te koop bij bv. Etos

Lavera 

De producten van Lavera komen uit jawel; Duitsland. Onze oosterburen lopen immers al jaren voor als het gaat om natuurlijke en duurzame cosmetica. Het merk biedt zowel zonnebrand in een handige spray-verpakking (zonnefactor 30 en 50), als een tube crème met de factor 30. Lavera-cosmetica vind je in de meeste natuurdrogisten. Ook belangrijk: gebruik na het zonnen wat vaker crèmespoeling in je haar, dat helpt tegen het uitdrogen - en laat Lavera daar nu ook (h)eerlijk spul voor maken.   

De producten van Lavera kun je via verschillende natuurdrogisten en online kopen, prijzen liggen rond de € 13,89

The Lekker Company

The Lekker Company is bekend van haar natuurlijke, vegan en dierproefvrije deodorant. Maar ook voor zonnebrand ben je bij The Lekker Company op het juiste adres. De zonnebrand die zij verkopen heeft een heerlijk frisse eucalyptus geur en bevat natuurlijke UV-filters die veilig zijn voor het koraal. De crème met zonnefactor 30 smeert makkelijk uit en laat geen witte waas achter. En net als de deodorant, is de zonnebrand verpakt in een plasticvrije verpakking.

The Lekker Company Natural Sunscreen Eucalyptus is € 19.99 en is online verkrijgbaar

Sol de Ibiza

De zonnebrand van Sol de Ibiza is veilig voor het koraal, vegan en bevat natuurlijke ingrediënten. Op hun eigen website vertellen ze over wat elk ingrediënt doet en waarom het in het hun producten zit. Heb je je bijvoorbeeld altijd al afgevraagd wat tocotrienol in je zonnebrand doet, dan kun op hun website lezen dat het een vorm van vitamine E is. Naast de ingrediënten is er ook over de verpakking goed nagedacht. Alle producten van Sol de Ibiza zitten in een plasticvrije verpakking. Zo komen de zonnebrandsticks in een kartonnen tube en zitten de crèmes in een herbruikbare metalen tin.

Sol de Ibiza is verkrijgbaar vanaf € 24 en te bestellen bij verschillende online drogisterijen en hun eigen online shop

Food for Skin

Dit Nederlandse huidverzorgingsmerk is opgericht door twee zussen waarvan één huidspecialist is en de ander merkenbouwer. En dat zie je zeker terug in de producten: 100% natuurlijke producten in een mooi ontworpen verpakking. De zonnebrand die Food for Skin aanbiedt is cruelty free, waterafstotend en heeft zonnefactor 30. Deze zonnebrand kun je voor zowel het gezicht als voor het lichaam gebruiken.

Food for Skin Zonbescherming kost € 37 en is verkrijgbaar in hun eigen webshop

Zo ontdek je of jouw zonnebrand oké is

Wil je checken of jouw favoriete merk oké is? Dit kun je gemakkelijk zien door op de ingrediëntenlijst te zoeken naar titaniumdioxide; een natuurlijk filter dat door de meeste duurzame alternatieven gebruikt wordt. Sommige merken maken ook gebruik van een ander mineraal UV-filter: zinkoxide.

Goedjes die je in ieder geval niet in je zonnebrand wilt hebben zijn dus oxybenzone, maar ook octocrylene, octylmethoxycinnamate, avobenzone en benzophenone. 

Een zonnebrand met de juiste ingrediënten tast het koraal niet aan

Plasticvrije zonnebrand

Naast de ingrediënten is natuurlijk ook de verpakking iets om over na te denken. Gelukkig vind je steeds vaker zonnebrand zonder plastic. Merken die reef safe én verantwoord zijn, zijn onder andere Suntribe en Rokai. 

En jaha, dit weet je natuurlijk al lang, maar denk hier ook even aan deze zomer:

  • Tussen 12.00 en 15.00 is de zonnekracht het sterkst, dus zoek dan vooral lekker de schaduw op als het je te heet wordt 
  • Draag een hoedje als het warm is én een van deze duurzame zonnebrillen - je kijkers moeten immers ook goed beschermd worden 
  • Ze worden nog wel eens overgeslagen: vergeet je lippen en oren niet tijdens het insmeren 
  • Wil je zo min mogelijk zonnebrandcrème gebruiken? Draag dan een katoenen t-shirtje tijdens de warmste uren
  • Wil je naast een goed ingesmeerde huid ook okselfris de dag door? Dat kan met een duurzame deo uit onze Deodorantgids.