Wanneer Aniek googelt op ‘jongeren en klimaat’, stuit ze de op Jonge Klimaatbeweging. Toevallig is er een open bestuurspositie en ze solliciteert. “Een paar weken later was ik aangenomen. Het voelde alsof het zo moest zijn. De skills die ik bij Vanaf Hier opdeed, helpen mij nog steeds in mijn werk bij de Jonge Klimaatbeweging. Een verkiezingsprogramma lijkt soms namelijk best op een businessplan. Zowel de ondernemer als de politicus wil zijn klant of achterban overtuigen van zijn duurzame verhaal. Ik kan concrete ambities en plannen nu een stuk beter onderscheiden van wollige verhalen zonder commitment.”
Sinds 1 oktober is Aniek voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, een club die ze zelf omschrijft als “een veilige haven om mijn frustratie om te zetten in actie”. En dat doet ze samen met zeventig jongeren, die zich naast hun studie of werk vrijwillig keihard inzetten om het klimaat bovenaan de agenda van politici, beleidsmakers en het bedrijfsleven te krijgen. Met campagnes, gesprekken, ludieke acties, klimaatlessen aan jongeren, een klimaatfestival en een mentorprogramma voor jongeren met duurzame ideeën.
“Klimaatverandering is zo groot en complex, wat kan ik nou alleen? Ik ben in korte tijd veranderd van een individu dat boos was op vleesetende vrienden, tot een woordvoerder van een nieuwe generatie die maandelijks met CEO’s en politici praat over hoe hun beleid recht kan doen aan ons klimaat. Bij de Jonge Klimaatbeweging kan ik impact maken die veel verder gaat dan mijzelf.”
Levensmissie
Op papier kost haar voorzitterschap 24 tot 30 uur per week. De vergoeding? Tachtig euro per maand. “Daar doe ik het ook niet voor. Ik ben heel ambitieus tegelijkertijd aan de master Global Business & Sustainability begonnen, terwijl ik bijna fulltime met de Jonge Klimaatbeweging bezig ben. Ik woon op mezelf in Amsterdam, dus ik leen veel bij. Dat is heftig, maar het is een investering die ik graag doe. De Jonge Klimaatbeweging voelt als een levensmissie. Ik haal er heel veel energie uit. Vroeger wist niet zo goed wat ik met mijn leven wilde doen. Nou, dit is het, hiervoor wil ik al mijn tijd geven. Dat voelt goed.”
De afgelopen anderhalf jaar heeft Aniek het ledenaantal van de Jonge Klimaatbeweging zien verdubbelen. De groter wordende groep jongeren die zich zorgen maakt om het klimaat, wordt gelukkig steeds beter gehoord. “We mogen steeds vaker aanschuiven bij politici en beleidsmakers om onze visie te delen. Onze grootste uitdaging zit hem nu in de vraag wat er met onze input gebeurt. Nog vaak genoeg zitten we er voor de sier en wordt er met onze input niks gedaan.”