Plastic afval weer omzetten in de olie waar het van werd gemaakt om zo de plasticsoep tegen te gaan. De Nederlandse start-up PyrOil doet het. Weerman Reinier van den Berg is in ieder geval overtuigd, hij is zo enthousiast over deze start-up dat hij heeft besloten om hier in te stappen als investeerder.

[ Dit artikel is geüpdatet in september 2020]

“PyrOil gaat plastic recyclen door er weer olie van te maken”, legt hij uit. “Dat wordt vervolgens omgezet in hoogwaardig plastic of zwavelarme olie voor de scheepvaart." Met deze techniek kan er iets aan de grote hoeveelheid plastic afval worden gedaan én hoeft er minder naar olie te worden geboord.

Pyrolyse maakt van plastic weer olie

Aan de basis van het bedrijf staat John Kuipers (64). Hij houdt zich al ruim tien jaar bezig met de vraag óf en hoe je plastic kunt terugvormen naar olie. Met PyrOil maakt hij gebruik van een techniek genaamd pyrolyse, ook wel thermische recycling genoemd.

Wanneer plastic wordt verhit tot ongeveer 500 °C  wordt het eerst vloeibaar om daarna te vergassen. De gassen worden vervolgens naar een condensor gevoerd. Deze koelt de gassen terug naar vloeibare vorm. De vloeibare olie, plastic is immers gemaakt van aardolie, wordt opgevangen in een reservoir. De olie die hij hiermee produceert verkoopt Kuipers aan bedrijven die er brandstof en nieuwe plastics van kunnen maken. De asresten worden dan weer verkocht aan bedrijven die er asfalt van maken, zo wordt alles hergebrukt.

De techniek kan op vele soorten plastic worden toegepast, met uitzondering van het populaire PET, denk aan frisdrankflessen en voedselverpakkingen, en PVC. "Hier zijn al andere recyclingtechnieken voor", aldus Kuipers.

Dit soort plastic afval kan door PyrOil worden omgezet naar olie

Dit soort plastic afval kan door PyrOil worden omgezet naar olie

Energieneutraal plastic recyclen

Tijdens de pyrolyse wordt het plastic dus omgezet in olie én gas. De olie wordt verkocht en het gas wordt gebruikt om de ovens te laten werken én om elektriciteit op te wekken. Kuipers stelt dat hij hiermee een energieneutraal recycleproces kan voeren. 

"Dit is beslist een zeer duurzame manier om plastic te recyclen", benadrukt ook Reinier. “Want het kost netto geen energie en het levert wel olie op. Bovendien komt er meer dan voldoende overtollige energie vrij om het proces draaiende te houden.”

Zelf is de weerman er dus van overtuigd dat dit goede manier is om plastic afval te recyclen. Reinier: “Momenteel wordt afvalplastic verbrand in een verbrandingsoven of geëxporteerd naar landen waar het kan worden gedumpt. Maar dat is natuurlijk totaal niet duurzaam: transporteren met enorme schepen en dan maar hopen dat het daar niet in het milieu terecht komt.”

De urgentie is duidelijk. Foto door Jon Tyson

De urgentie is duidelijk. Foto door Jon Tyson

Test moet bewijs leveren

Er zijn inmiddels vergevorderde plannen om in Moerdijk een proefinstallatie neer te zetten. Die moet dan nog een tijdje testdraaien. Reinier. “Met onze testinstallatie kunnen we aan iedereen laten zien dat het echt werkt. Daarna is het alleen nog maar een kwestie van opschalen, zodat je productie kunt draaien.”

In eerste instantie zal in deze proefinstallatie 35.000 ton kunststof per jaar worden verwerkt. “Het doel is echter om uiteindelijk wereldwijd met veel grotere installaties te komen, die rond 250.000 ton per jaar recyclen”, aldus Reinier.

PyrOil zou graag de hele wereld veroveren. “Maar eerst laten we zien dat het in Nederland werkt. Daarna schalen we hier op naar een echte fabriek en gaan we naar Duitsland en Amerika. Vervolgens willen we graag vertrekken richting Azië en Afrika. Als dat ook lukt, dan zou dat echt geweldig zijn.”

In 2020 is het opvallend stil rondom PyrOil. Waar in 2019 het bedrijf nog overal informatie deelde, is het nu vooral achter de schermen bezig. Hopelijk zien we snel de eerste concrete resultaten van deze ontwikkeling.